Tomasz Pietrzak Opublikowano 12 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Są rzeczy niewypowiedziane pomiędzy ojcem i synem, milczenie jak wyznanie, niezrozumiałe i zawiłe. Inaczej; być dzieckiem urodzić się około osiemdziesiątego drugiego i lepić ojca z gliny przez następne lata, takiego z Kotki na gorącym, blaszanym dachu. Kolos. Wysłuchiwać nie śpiewane kołysanki i wyrastać z kaftanika. Potem patrzeć jak stoi na tle perskiego kilimu z przełomu wojen i żyć w tej jego menażerii przedmiotów, bardziej trwałych od niego samego. Napisać o tym wiersz: Daddy albo coś w stylu Sharon Olds i nazwać się synem tłumacza - znawcy obcych języków. Nie rozmawiać w żadnym. Miłość ginie w przekładzie ciszy; miłość dziadka do ojca zginęła w jidysz, razem z językiem i przeznaczeniem do wielkich czynów. Ale ja znam ten sam język, co mój ojciec, dlatego czasem odpowiadam sobie w lustrze, czasem ze sobą rozmawiam. ________________________ I wers jest parafrazą fragmentu wiersza Jane Hirshfield, Cień
Letnia sukienka Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 czytając Twój wiersz przypomina mi się pewna piosenka T. Love . przez to odczuwam niesamowity klimat i czytelność. po prostu płynę. a w Twoich wierszach Tommy można popływać. zresztą co Ci będę gadać chłopie. po prostu uwielbiam Cię czytać. i pewnie nie tylko ja mam takie zdanie. pozdrawiam ciepło. ciotka sukienka
Jay Jay Kapuściński Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 czytam już któryś raz i do końca nie mogę zrozumieć o co chodzi... wejdę jeszcze jutro. strasznie to wszystko zawiłe. na razie tyle: końcówka świetna. pozdr. p.s. pomiędzy: gorącym a blaszanym nie powinno być przecinka??
Rekomendowane odpowiedzi