Krzysztof Kwiatkowski Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 lepiej nie zwać kobiety aniołem zbyt szybko upadnie nie zachwycać się jej ciałem wystarczy wspomnieć, że ładne nie cytować uporczywie poezyj Leśmiana gdyż nazbyt prędko uwierzy w wersetach tych odnajdzie sztukę kochania a winna jej nie czytać, lecz przeżyć zbyt długo nie patrzeć w wielką oczu głębię zamkniętą z wszystkich stron dusznością wszechświata na zawsze w tych oczach widać będzie scenę kiedy Ewa tańczy a jej niewinność ulata nie zagłębiać tajemnic i nie budzić rankiem tej wielkiej zagadki nikt poznać nie zdoła może lepiej już przyjąć za pewnik odwieczny że kroczymy wciąż po śladach upadłego anioła...
Krzysztof Kwiatkowski Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 witam serdecznie po wakacjach ;) tych kilka wersów splotłem na plaży po bardzo długiej przerwie w pisaniu jak na razie jest to bardziej wprawka... zapraszam do komentowania krzysiek
tenere Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 no skoro takie zaproszenie padło... kilka uwag z mojej strony brakuje nieco konsekwencji w konstrukcji, szczegolnie paralelizmu jakiegoś. "lepiej nie zwać kobiety aniołem zbyt szybko upadnie" a za to "nie cytować uporczywie poezyj Leśmiana GDYŻ nazbyt prędko uwierzy" więc albo zawsze z tym spójnikiem, albo pozbyć się go całkowicie, bo kuleje w innym wypadku konstrukcja. poza tym: "nie cytować uporczywie" ale "zbyt długo nie patrzeć" i znów, konsekwetnie, lepiej może napisać "nie patrzeć zbyt dlugo", wtedy i forma bedzie sie zgadzala, i gramatycznie zgrabniej jednak i jeszcze "a winna jej nie czytać, lecz przeżyć" gramatycznie rzecz biorąc może lepiej "a winna nie czytać ją, lecz przeżyć" przepraszam za upór gramatyczny, ale jednak ocalmy język polski, albo bądźmy futurystami, niech niepoprawność nigdy nie wynika z niedbalstwa. i chyba literóweczka: "nie zagłębiać tajemniec" = "nie zgłębiać tajemnic" zdaje mi się. rytm kuleje, w pewnych miejscach zachowany, w innych zupelnie brak, więc może albo pozbyć się go całkowicie i zamierzenie, albo popracować, pogłówkować i zrytmizować, bo obecna forma utrudnia mi odbiór wiersza ogromnie. pomysł + potencjał jest, ale jeszcze troszkę pracy. nie jestem pewna, czy plaża sprzyja mozołowi :) pozdrawiam serdecznie i liczę, że tych kilka słów (mam nadzieję nie za ostrych) zdopinguje, bo przecież o to chodzi, a warto! tenere
Rekomendowane odpowiedzi