Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
Nata_Kruk

Nata_Kruk

W dniu 25.05.2026 o 08:14, Leszek Piotr Laskowski napisał(a):

(...)

Jakże pięknie było kiedyś

budzić się o świcie rano,

gdy człowieka w prostym byciu

wiejskie życie zachwycało.

Dziś pełne betonu okno,

ulic, świateł i pośpiechu,

a wspomnienia dawnej wioski

wciąż wracają, choć po cichu.

Starych drzew się nie przesadza,       ............ podobno tak.. :)

bo korzenie tkwią głęboko,

(...)

Zapachniało wsią, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ja, lubię wieś, choć urodziłam się

i wychowałam w mieście, jednak zawsze lubiłam wypady na wieś.

Oddajesz to w swoim wierszu, czuć nostalgię do wiejskiego klimatu.

@Leszek Piotr Laskowski.. pozdrawiam.

Nata_Kruk

Nata_Kruk

W dniu 25.05.2026 o 08:14, Leszek Piotr Laskowski napisał(a):

(...)

Jakże pięknie było kiedyś

budzić się o świcie rano,

gdy człowieka w prostym byciu

wiejskie życie zachwycało.

Dziś pełne betonu okno,

ulic, świateł i pośpiechu,

a wspomnienia dawnej wioski

wciąż wracają, choć po cichu.

Starych drzew się nie przesadza,       ............ podobno tak.. :)

bo korzenie tkwią głęboko,

(...)

Zapachniało wsią, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ja, lubię wieć, choć urodziłam sie i wychowałam w mieście.

Jednak zawsze lubiłam wypady na wieś. Oddajesz to w swoim wierszu, ten wiejski klimat.

@Leszek Piotr Laskowski.. pozdrawiam.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Z dawnych rozmów zostają czasem takie rzeczy - trochę żart, trochę cień, trochę czyjeś imię.   alicja jest smutna od dawna to cukier „kaloszkom” zaszkodził? czy z ptysia, czy z ptasia mam piórko, kapelusz potrafię wymodzić   sombrero, frigijka, panama - dokładam zmyślątko obłocze, tytułom na głowy zakładam cylinder, koronę lub toczek   alicja jest smutna dlatego, że słodziej się chciała wysłowić dla ciebie bym „boski” wybrała, pocukrzę - wyłącznie laurowy    
    • Bardzo wiele ciekawych wypowiedzi pod Twoim wierszem.    I tak i nie, możnaby rzec, to tak, jak wiele jest ludzkich twarzy.  Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Cytrynka i goździk młodzieży! Już nie blond, lecz płowe, otulają głowę. Cytrynka od rozstań. W mig antyseptyczny. Odwagi na jednym chybotliwym włosie, gdyby brat bliźniaczek urodził się żywy, przyjaciel od dziecka w kapliczce na drzewie. Jak dobrze, że nigdy nikt go nie wybierał. Dziś ten mój i ten mój. Ideał. I żywy.        
    • Słowik szary z okolic Mławy niepochlebnie mówi o rdzawym, ten bliski krewny, rudy i wredny, kradnie mi trele, łasy sławy.   Powróciła świstunka z Afryki, złorzeczy, że w parku są dziki, opuściłam lasy przez „dzikie” hałasy, tu od świtu też rycie i kwiki. .
    • Jest piękny majowy dzień.   Siedzę obok ciebie, rozmawiamy.   Dziś pełno ciepła i słów miłości, które kieruję do Ciebie, mamo.   Widzę w Tobie nie tylko kobietę, matkę czy rodzica, ale przede wszystkim człowieka.   Dziś są czerwone róże, a obok nich jestem ja – tu przy Tobie.   Podziwiam Twój uśmiech, dobroć, wszystko to, co płynie z Twojego serca.   Przygotowałem dla Ciebie wiele niespodzianek, by serce cieszyło się jeszcze bardziej.   Od chwili moich narodzin jesteś przy mnie, zawsze byłaś i zawsze będziesz moją podporą.   Kto, jak nie Ty, dał mi najpiękniejszą matczyną miłość na świecie?   Twoje lata pełne poświęcenia dla naszej rodziny zasługują na więcej niż nie jedno serce – zasługują na nieskończoną wdzięczność.   Każdy dzień jest inny, zmienia się w swój unikalny sposób, ale myśli o Tobie pozostają niezmienne – będą zawsze i na zawsze trwały.                                                                                                                                                                                    Lovej . 2026-05-26                      Inspiracje . Matka 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...