tie-break Opublikowano Sobota o 20:15 Zgłoś Opublikowano Sobota o 20:15 (edytowane) W Twoim milczeniu jest niecierpliwe wiercenie się bocianich piskląt, zanim popękają skorupki jaj pod osłoną opiekuńczych skrzydeł. Jest nabieranie oddechu przed zadaniem długo wygrzewanego w tym samym gnieździe pytania, na które odpowiedź przybywa zawsze z gorącym wiatrem z południa. I jest rozchylanie ramion, każdego ranka, gdy przy pierwszej kawie, z moim imieniem na ustach, zaczynasz układać na starym kuchennym stole nowe puzzle. Obrazek - wzór stawiasz przed sobą, oparty o pustą kawiarkę. Na nim dorosłe już bociany odlatują do ciepłych krajów. Wciąż w ciszy, powoli, z pojedynczych cząstek tworzy się opowieść o świetle i obecności. O nasz dzisiejszy dzień nie musimy więcej pytać nikogo z zewnątrz, ani siebie nawzajem. Możemy za to sobie za niego nieustannie dziękować. Edytowane Sobota o 20:27 przez tie-break (wyświetl historię edycji) 4
Gosława Opublikowano Sobota o 21:26 Zgłoś Opublikowano Sobota o 21:26 Przepiękny tekst Bardzo trudno jest w codziennym pędzie znaleźć chwilę na czułość Dzień za dniem ludziom przez palce przecieka czas a takie zdaje się zwykłe ciepłe gesty gubią się w kątach domu Coś czuję że będę tu częściej wracać
Tymek Haczka Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu @tie-break To nie jest tekst do „zmiażdżenia”. To jest dobry szkic, który prosi się o redakcję, a nie o obronę przed krytyką. Ma własny świat, ma gest, ma kilka naprawdę udanych ujęć. Teraz warto zrobić to, przed czym tak bronią się niektórzy autorzy na portalu: przejść z „pisania z serca” do okrutnego cięcia tego, co zbędne. Wtedy z przyjemnej miniatury zrobiłby się naprawdę mocny, prosty kawałek prozy poetyckiej. Jak masz ochotę, to z miłą chęcią rozwinę moją argumentację. Pozdrawiam. 1
tie-break Opublikowano 19 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu @Tymek HaczkaMoże moja odp. nie wybrzmiała zbyt uprzejmie - ale z miłą chęcią przeczytam Twoją propozycję. Pod moimi tekstami nie musisz się obawiać shitstormu.
Tymek Haczka Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu @tie-break Przepraszam, że tak nadwyrężyłem cierpliwość ;) Pozwolę sobie podsumować moje przemyślenia: 1. Co tu realnie działa Spójny motyw bocianów – pisklęta w jajach → dorosłe bociany na obrazku → odlatujące w ciepłe kraje. To daje wrażenie domkniętego cyklu (narodziny – dorastanie – odejście), które dobrze pasuje do tematu „milczenia przed odpowiedzią”. Jedna scena, konkretne miejsce – stary kuchenny stół, kawiarka, puzzle. To nie jest abstrakcyjny patos, tylko bardzo zwyczajny kadr, w którym pojawia się „opowieść o świetle i obecności”. To akurat dobry ruch: konkret + transcendencja, a nie sama wata do wypchania duchowego pluszaka. Ton – jest cicho, uważnie, bez fajerwerków. Tu naprawdę czuć, że autor wie, o czym pisze, i ma pod ręką swój własny mikroświat. 2. Gdzie tekst się rozjeżdża Pierwsze zdanie – przeciążony początek „W Twoim milczeniu jest niecierpliwe wiercenie się bocianich piskląt, zanim popękają skorupki jaj pod osłoną opiekuńczych skrzydeł.” Mamy tu: milczenie, wiercenie, bocianie pisklęta, skorupki, osłona, opiekuńcze skrzydła. Moim skromnym zdaniem obraz jest OK, ale zdanie jest za długie i za ciężkie, żeby być pierwszym. Start jest bardziej jak akapit z prozy niż jak wejście poetyckie. „Jest… Jest… I jest…” – zbyt wygodna konstrukcja Trzy kolejne zdania zaczynają się „jest / i jest”. To trochę wygląda jak wstęp do kazania: „jest w tym… jest w tym… jest też…”. Można to spokojnie przełamać inną składnią – tekst tylko na tym zyska. „Obrazek – wzór stawiasz przed sobą…” „Obrazek – wzór” brzmi technicznie, jak instrukcja z pudełka puzzli. Zestawienie z „pustą kawiarką” jest ciekawe, ale kompozycyjnie robi się tu lekki chaos: mamy bociany w gnieździe, nagle puzzle, kawiarkę, obrazek, odlatujące bociany. Wszystko w dwóch zdaniach. Można by ten ruch spowolnić: najpierw kadr (stół, kawiarka, pudełko), potem dopiero wyjęcie obrazka i dopowiedzenie, co na nim jest. Końcówka – niebezpieczeństwo „mowy motywacyjnej” „O nasz dzisiejszy dzień nie musimy więcej pytać nikogo z zewnątrz, ani siebie nawzajem. Możemy za to sobie za niego nieustannie dziękować.” To jest sensownie pomyślane, ale fraza leci już bardzo w stronę poradnika o uważności. Po serii konkretnych obrazów nagle wskakujemy w język coachingu: „nikogo z zewnątrz”, „nieustannie dziękować”. Trochę szkoda – wcześniejsza część tekstu była bardziej dyskretna. 3. Co bym zaproponował jako redaktor Bez rozpisywania całej przeróbki, raczej kierunki: Skrócić i odchudzić pierwszy akapit – zostawić jedno mocne porównanie, wyrzucić jedno z przymiotników („opiekuńcze” / „pierwszą iskrę” / „prapierwotny” – tu można śmiało ciąć)… aż sobie pozwolę: „W Twoim milczeniu jest niecierpliwe wiercenie się bocianich piskląt” - i to jest już potęga! Rozbić blok „jest / jest / i jest” – np. raz zacząć od czasownika, raz od obrazu, raz od zdania równoważnikowego. To da oddech. Uczytelnić sekwencję z puzzlami i obrazkiem – mniej informacji na raz, bardziej filmowo: kadr po kadrze. Końcówkę „od-metaforzyć” – paradoksalnie: im spokojniej, tym mocniej. Jedna prosta fraza („wiemy, że ten dzień jest nasz, nikogo nie trzeba o to pytać”) zrobi więcej roboty niż nawoływanie do „nieustannego dziękowania”.
tie-break Opublikowano 11 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu @Tymek HaczkaDziękuję serdecznie. Mam teraz o czym myśleć :)
Tymek Haczka Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu @tie-break Ja, czytając innych, wciąż jestem nawiedzany przez ich obserwacje. Nie pamiętam, abym gdzieś przeczytał, że człowiek, który milczy, a chce coś powiedzieć, jest jak pękająca skorupka. A to takie adekwatne jest!
tie-break Opublikowano 10 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu @Tymek HaczkaA to się cieszę, bo przecież rolą poezji jest pokazywać to, co niby wszyscy wiedzą, ale w taki sposób, w jaki nikt dotąd nie spojrzał. Pokombinuję jeszcze nad przeróbkami, nie mam nożyczkofobii ;)
Rekomendowane odpowiedzi