Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na żółtej wyblakłej ścianie wisi krzyż i orzeł, który swoim okiem obserwuje wszystkich tych, którzy mają zaszczyt siedzenia pod nim. Jezus, który także zamieszkuje ścianę głowę przekrzywia w niezmiernym zdziwieniu zdaje się pytać, co ja tu robię, po co za nich umierałem, i wiecie, co wcale nie wygląda jak syn Boży tylko zwykły utrudzony i zmęczony człowiek, którego jedynym marzeniem jest to żeby go ktoś w końcu z stąd zabrał wszystko jedno czy do nieba czy do piekła czy do jakiegoś innego miejsca, byle nie było by to gimnazjum, w którym obecnie się znajduje. Ja także nie chcę już tu dużej siedzieć, ale nie chodzi o to, że nie lubię szkoły, ponieważ tak jak każdy normalny uczeń muszę w niej przebywać, chodzi o to, że ja po prostu zaraz tutaj wybuchnę. Już czuję jak moja czaszka mięknie jak plastelina, gdy się ją długo trzyma w dłoni mój mózg przygotowuje się do opuszczenia więzienia w postaci żółtego płynu, który zaraz buchnie mi uszami jak płomienie w niektórych bajkach.
Wszystko jest w porządku dopóki znajdujesz się w tym szumie dopóki szumisz razem z wszystkimi, ale gdy tylko zaczniesz się zastanawiać, po co w ogóle to robisz, po co tu siedzisz i słuchasz gadania twoich koleżanek i kolegów to jesteś stracony. W ten letni parny dzień słyszę setki głosów i w tym momencie żałuję, że nie ma nauczyciela, który uciszyłby klasę....
- Cicho...cicho Ewa „Przewodnicząca” chce coś powiedzieć, woła jakiś potężny kobiecy głos siedzący za mną, boleśnie tnąc moje nerwy. Jezu za chwilę stracę słuch
- Co chcecie dać naszej pani wychowawczyni pod koniec roku, tym razem to szef naszej klasy który ma postać wyjątkowo ohydnej dziewczyny która ma rozszczepienie podniebienia i wszystkie inne możliwe wady wymowy. Kojarzy mi się jako Erynia której zadaniem jest męczenie mojego i tak już nadwątlonego zdrowia
- Pięścią bez pysk, odpowiada gruby chłopak siedzący przede mną, chwila ciszy poczym wybucha potężna salwa śmiechu i wrzasku
- Dobre Esiu dobre, po co jej coś kupować, niech zdechnie mam przez nią dwóje na koniec niech kurwa smaży się w piekle
Tym razem także wszyscy śmieją się i wrzeszczą powoli zamiast uczniów siedzących w ławkach zaczynam sobie wyobrażać świnie siedzące w korycie, które szczerzą zęby na każdy rzucany ochłap mięsa, czuje jak krew dudni mi w tętnicy jeszcze dwadzieścia pieprzonych minut do dzwonka, a czuje się już jak by robiono mi sekcje zwłok z tym, że jeszcze żyje.
- Hej Patrycja, jaki masz numer stanika? Zgaduje, że z 80 B
- Spieprzaj, Mariano masz mnie za dziwkę czy jak?
Kolejna ciekawa pogawędka, która zaczęła lawinę pytań typu, jaką masz miseczkę, czy ile masz w talii
- Hej Igor, kiedy jest otwarta giełda samochodowa, bo chcemy się tam wybrać z Bartkiem w sobotę
Boże to do mnie, dwóch uczniów siedzących za mną pyta się, kiedy otwarta jest jakaś pieprzona giełda, powoli się odwracam....
- W sobotę jest czynna od 22
- Nie rób se jaj chcemy kupić błotniki do rowerów, zresztą huj z nimi a co sądzisz o tym nowym windowsie
- Nic o nim nie sądzę mam go głęboko w dupie
- Tak jak głęboko jesteś pod ziemią?
Co on powiedział, pod jaką ziemią, albo ja zaczynam mieć już problemy z słuchem od tego wrzasku albo on jest głupi
-Właśnie tak głęboko albo i głębiej
Te moje stwierdzenie kończy rozmowę, choć słyszę dalej jak się przekomarzają na temat tego, jaki w Polsce soft jest drogi. Myślę, że krzyknoł bym im prosto w te głupie ryje żeby się zamknęli, ale dochodzi do mnie dziwny zapach siarki całkowicie nie pasujący do zwykłego szkolnego zapachu
- Hej, marchewa co tu tak śmierdzi palisz coś może, zwracam się do wysokiego ostrzyżonego na jeża chłopaka siedzącego ze mną w ławce
- Nie, co ja miał bym palić, przecież tu zawsze tak śmierdzi, a co ty tam piszesz książkę jakąś czy jak? Pozu swoją długą ręką na mój otwarty zeszyt i jego zapisane kartki
- No pewnie stary już czwarty tom zaczynam, a o co chodzi ci z tym smrodem przecież tu zawszę czuć kredą i starymi szmatami a nie siarką
- Hehehe.....no nie wiem no nie wiem
Patrzę już od dłuższego czasu na ścianę i zauważyłem, że ktoś zrobił sobie cholernie śmieszny żart, mianowicie obrócił krzyż do góry nogami a na tablicy widnieje napis Witamy w Piekle !
Klepie mojego kolegę po ramieniu
-Marchew widziałeś to krzyż do góry nogami i ten napis, kurwa jak pani przyjdzie to nas pozabija nie wiesz, kto to zrobił, bo ja przeoczyłem ten chwalebny moment
- Hehehe...pani nie przyjdzie a napisać to ja to napisałem
- To lepiej idź to zmaż, bo będziesz miał kłopoty
Nic nawet się nie ruszył, w ogóle chyba do niego nie dotarło to, co mówiłem przed chwilą. No dobra sam to zmaże ale z krzyżem to niech sobie sami radzą ja go nie obracałem zresztą i tak tam nie dosięgnę, pani od razu pozna, że to marchewa gdyż tylko on jest taki wysoki i taki głupi żeby to zrobić. Wstaję i własnym oczom nie wierzę ktoś napisał do tego tekstu na ścianie moje imię, brzmi to Witamy w piekle Igor no teraz to już na pewno muszę się z tym rozprawić. Znowu zagaduje do kretyna, z którym siedzę
- Ej nie wiesz, kto to zrobił stary?
- Hehehe....ja to zrobiłem stary witamy w wieczności
- Idź to zmazać debilu to mnie wcale nie śmieszy
- Hehehe....Prawdy się nie maże teraz pora na jej odkupienie...debilu !