Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 11 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. * * * We wsi Mokradła dobry kamuflaż, owady wkoło sprytnie ograne. Już samczyk w locie, to przecież toki, skora samiczka czeka zerkając. * * * We wsi Bagienko sprytny kamuflaż, by skorupiaki, pająki schrupać. Gdy trwają gody, samczyk już w locie, wachlarze stroi udając kozę. lipiec, 2025 Mokradła – osada w woj. zachodniopomorskim, w pow. kamieńskim, w gminie Świerzno Bagno - "Bagienko"... :) jn. Edytowane 13 Lipca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 8
iwonaroma Opublikowano 11 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 Świat przyrody pełen jest sprytu :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 12 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 @iwonaroma ... nie da się ukryć tego faktu... przyroda radzi sobie sama... :) Dziękuję.
jan_komułzykant Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 Całkiem oryginalnie, jak na limeryki, więc proszę Natalio o wybaczenie, ale mnie czyta się to jakoś tak: Jaskółce nieuwięzionej Wzbił czarny sztylet we wsi Mokradła w mig nieprzebrane owadów stadła, i łobuz w locie przez dziurę w płocie to puszcza oko, to muszkę... z gardła. ;) 2
Nata_Kruk Opublikowano 13 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... a co miałabym niby wybaczyć, Janko... :) Mamy tu za to dobry limeryk o.. jaskółce.. a ta była w kolejce do napisania, teraz to chyba zrezygnuję... :)) ps. @jan_komułzykant... drugi ociupinkę 'podreperowałam'. Edytowane 13 Lipca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
jan_komułzykant Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmm, tylko nie pamiętam jak było poprzednio, to może zaryzykuję taką wersję: We wsi Bagienko sprytny kamuflaż. By skorupiaki, pająki schrupać, gdy trwają gody samczyk na podryw wachlarze stroi udając susła. (pustak?) ;))) albo Sprytny kamuflaż we wsi Bagienko, by skorupiaki, pająki przełknąć, gdy trwają gody samczyk na podryw wachlarze stroi, że kozy... miękną. ;) 3
Maciek.J Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 @Nata_Kruk przykro mi ale limeryk to przede wszystkim gatunek rymowany układ rymów AABBA - to są miniatury pisane wierszem białym a na pewno to nie są limeryki 1
Klip Opublikowano 14 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2025 @jan_komułzykant Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Świetnie, świetnie, świetnie. ja byłem w stanie ugryzmolić jedynie coś takiego: Marudzi kos z przysiółka Bagienko, że kszyka bek wprost wali go w denko. "Choć nie chcę z kszykiem zwady, użyję dziobu jak szpady i wtedy kszyk zaśpiewa już cienko". @Maciek.J Podpisuję się oburącz pod uwagami. @Nata_Kruk Choć to jednak nie limeryki, to są to dziełka poruszające:-) Pozdrawiam 2
jan_komułzykant Opublikowano 15 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2025 @Klip skromniacha Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Nata_Kruk Opublikowano 16 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Janko... Twoje wersje, to żadne ryzyko..:) super jest. Zależało mi w moim, żeby pojawiło się słowo.. koza.. to wyczytałam... dałam dwa, bom niezdecydowana była. Dzięęęęki. Maciek... no.. ja pomyślałam, że taki układ mam.. :( Może ten.. kszyk.. to taki mały 'krzyczek rozpaczy', po dłuugiej przerwie.. ;) Ale próbować będę.. jak się uda.. lepiej, bądź gorzej. Dzięki. Klip - ku... wiem, Ty to potrafisz i nie tylko Ty.. mogę się poduczyć co nieco..:) Bawię się Waszymi 'wrzutkami'... dzięki. Może coś delitkanie zmienię, ale nie teraz.. kiedyś. .... :) Dziękuję.. pozdrawiam Panów. Edytowane 16 Lipca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 19 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 (edytowane) @MIROSŁAW C.... @Sylwester_Lasota... dzięki Wam. Edytowane 24 Lipca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 28 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski... oraz... @piąteprzezdziesiąte... dziękuję Wam... :) 1
Rekomendowane odpowiedzi