Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

pasterz, by ze stadem nie mieć kłopotu, straszy je od miotu do pokotu

(ireneo, Listy do parafianian, 27;6)

Kiedy byłem małym chłopcem,
i robiłem sobie co chce,
mama brała mnie na ręce
i karciła - nie rób więcej!

Bo na górze, nad dachami,
lata bozia z aniołami
wszystko widzi i się zżyma
gdy pod kołdrą rączki trzymasz

Dziś, gdy jestem już jak tata,
poucza mnie gość w brokatach,
że wysoko, nad chmurami,
króluje pan nad panami.

Zapisuje do pamięci,
jakie mi wymyślić męki 
za to że na tace skąpię
czy co piątek jem golonkę 

Jutro, już lżejszy od piórka,
chciałbym móc figlować w chmurkach, 
bez słuchania przestróg mamy,
że na Ziemi, nad chmurami
siedzi Leon z biskupami

i, że widzi jak ja w górze
miast zawodzić w boskim chórze
uganiam się z aniołami
za “leśnymi ruchadłamii”.

Dzisiaj, kiedy legion klechów
ulega pokusie grzechu, 
dzieciakom już nikt nie wmówi,  
że wysoko nad chmurami
siedzi bozia z aniołami
i sumuje z bożym synem 
każdy ich grzeszny uczynek. 

Edytowane przez ireneo (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@ireneo jadowita produkcja; nie interesują mnie poglądy Autora, czy jego PL - a, ale minimum kultury, wymagałoby przynajmniej szacunku dla stanu duchownego; słowo „ klecha”- jest obraźliwe i poniżej wszelkiego poziomu i ja protestuję przeciw obrażaniu księży i publicznej pogardzie. Mam tutaj na emigracji dzielnych, zaangażowanych Duchownych, którzy dwoją się i troją próbując pełnić posługę w kilku parafiach naraz; wspaniałych Księży, którzy dbają o zachowanie polskiej mowy u dzieci polonijnych, dbają o żywotność duchową misji katolickiej, dbają o potrzebujących, organizują wymianę młodzieży,a jednocześnie są na poziomie i szalenie dowcipni - jednoczą nas i wspierają, bywa że kościół - choć jest w odległej dzielnicy, to pęka w szwach! 
Proszę uwzględnić inne doświadczenia, zastanowić się i nie spłaszczać swojej narracji do … prymitywnych podziałów.

pozdr.

Edytowane przez Dagna (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Dagna

Szkoda, że wielu jeszcze traktuje czytanie jako czynność układania literek w szereg.

Cytuję ireneo:

Dzisiaj, kiedy legion klechów
ulega pokusie grzechu,

Było nie bylo jednak to rymowanka, wiersz mawet. Tę formę stosuję aby wyrazić liczbe sądy i osądy skrótowo.

Był taki prxyjaciel Karola Wojtyły, papieza, Delgado, zboczony łapówkarz, pedofil, poligamista, "legionista" Chrystusa. Określenie klecha dla niego jest łagodnym. Skarzystalem tu z licencji poetyckiej gdyż dosadnie trafne określenie zdeharmonizowałoby tę rymowankę.

W cetacie jest o legionie grzeszących klechów. Proszę z przeczytać każde określenie i termin w kontekście, a więc z pomyślunkiem. 

Z dziećmi pracował niejaki zbok Dębski, za dziećmi.po piwnicach biegał niejaki Jankowski, Wesolowski z Gilem  gwałcili chlopców dominikanskich za pajdę chleba i tenisówki, a na koniec jeszcze jedno klesze - jest w cytacie - "a kto nie ma pokus, no kto?!"

Proszę nie ulegać pokusie nienawistnego języka, wyrywania się z ocenami, choćby dlatego, że to wielce grzeszne (jeden z grzechów głównych, ciężkich).

Wasz nauczyciel w sentencji o nastawieniu drugiego policzka właśnie o tym mówił - zapytaj - dlaczego mnie uderzyłeś. I tak trzeba bylo postąpić, a dalbym odpór. 

Dorzucę jeszcze diecezjalntch klechów sosnowickich, konsementów viagry i seksworkerów, wychowawców dziatwy, naszej przyszłości narodu. Dobre to wychowastwo? Czyż to nie klechy?

Iczy nie jest zasadnym srwierdzić, że tolerowanie zbrodniarzy w koloratkach (nie naPISałem księży, czy duchownych w koloratkach, a zbrodniarzy, jako ze choćby pedofile to zbrodniarze. Ja pośrednio na ich viagrę łoże, choć nie chcę. To mi daje prawo aby ich oceniać. Koloratka nie daje prawa do szacunku. Na to trzeba zapracować. Wymienieni hańbią i zawód i wiernych.

Takie, nie incydentalne przecież, zachowania przyciągają czy odstręczają dzieciaki od katechez, katechetów, kleru? 

Milego wieczoru:)

Opublikowano

@ireneo …patologie są wszędzie, krzywda dzieci jest nie tylko indywidualną traumą, ale wstrząsem społecznym i kara dla krzywdzicieli powinna być wypalana żelazem, tu myślimy podobnie. Wymieniasz Autorze jednak całe tuziny przykładów, a przecież wiemy jak wielu pomówień, kłamstw i prowokacji doznali też duchowni, niejeden przypłacił życiem z powodu nienawiści społecznej, a dziś już powszechnie wiadomo, że komuniści od lat trzydziestych ubiegłego wieku(!) wprowadzali do seminariów elementy patologiczne, żeby destabilizować instytucję od wewnątrz i pozyskać łatwe do późniejszego szantażowania „ kontakty” osób obciążonych skandalami, pisze o tym była żydowska komunistka, Bella V. Dodd w swojej książce „ Szkoła ciemności”, którą polecam. Sama autorka ( jak twierdzi ) „ wprowadziła” do placówek seminaryjnych około tysiąca „ łączników” a to, pomnożone przez dziesięciolecia działalności reżimów komunistycznych skutkuje wiadomo, degradacją.
Niemniej, kościół jest wieczny i dopóki ostatni gorliwi duchowni - swoją posługą świadczą o prawdzie - neobolszewia go nie przemoże.

pozdr.

Opublikowano

@Dagna

"Wszędzie" i i"nni" nie tłumaczy ani tego co tu, ani zaprezentowanej hipokryzji. 

W tekście dokladnie wskazalem adresata i nic więcej, mimo życzliwosci wobec błądzących, nie mam do napisania. "Inni" nie drenują mojego portfela.

Opublikowano (edytowane)

@ireneo hipokryzja to mocne słowo, fakty już udowodnione - można podciągnąć pod określanie statystyk, ale Twój tekst też jest jednym wielkim uogólnieniem, więc zaprotestowałam przeciwko pchaniu całego stanu duchownego

do tendencyjnego worka. 
Wciąż pozostaje szara strefa przypadków nieudowodnionych, pomówień, ale są też śmiertelne ofiary ataków - księża,którzy już się bronić nie mogą, może więc na przyszłość lepiej odnosić się tylko do konkretnych, potwierdzonych zakończonym postępowaniem karnym  przykładów?

pozdr.

Edytowane przez Dagna (wyświetl historię edycji)