Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mroczycie się w nocy
ale nie krzyczcie

nie bądźcie źli

po co więcej?

pościel przesiąknięta
jest złośnieniem

zanim przejdzie

samoistnie samo z siebie
z niego na ciebie 

i z ciebie na niego

zrzućcie to wszystko
prześcieradło w koszmarki
on dół a ty górę

od jego piżamy

nim niby minie

Edytowane przez Roma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Roma

Nie, a jak nie mam humoru: jestem ironiczny, sarkastyczny i cyniczny, jeśli chodzi o byt materialny - za poprzedniej władzy życie miałem dużo lepsze - poprzednia władza była tolerancyjna dla wszystkich podmiotów kulturalnych, ta: wybrała najgorszych miotów, którzy non stop obrażają, upokarzają i okradają Polskę i tym samym - mnie, natomiast: minister sprawiedliwości: niejaki Adam B. - skrajny lewak ukraińskiego pochodzenia jest mi winien - 2800 zł - w młodości był anarchistą, tak to właśnie jest - pod pozorem prawa okradają najbiedniejszych, jeśli przesadziłem z komentarzem - proszę o łaskawe wybaczenie!

Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Naram-sin@Naram-sin@Naram-sinto czy mam talent jeszcze sprawdzam, a każdy wiersz (nawet ten, do którego nie jestem przekonana, ale chciałam spróbować) jest dla mnie ważny i żadnego nie żałuję. Bo się staram, ciągle uczę i próbuję, a że teraz nie wyszło? No cóż... oby kolejnym razem było lepiej :)

Dziękuję za komentarz.

Opublikowano

@RomaOdczytuję tak:

Wiersz pokazuje sytuację dzieci, które moczą się w nocy, może nawet w szpitalu. Opiekunka stara się im pomóc delikatnie i bez oceniania, okazując zrozumienie i spokój.

Nie wiem, możliwe, że dostanę po łapach, ale nie potrafię inaczej przedostać się do treści.

Pozdrawiam :)

Opublikowano (edytowane)

@Łukasz Jasiński każdy komentarz może być i do każdego się odniosę :)

Czy spanie w piżamie spowodowane jest kompleksami, nie jestem pewna, a prawdziwego mężczyznę myślę, że określają inne czynniki. Mimo to jestem w stanie dostrzec zalety spania nago.

Dobrego dnia :)

Kurczę, dopiero teraz zauważyłam to 'pół zartem, pół serio'... dlatego niech Pan przymknie oko na to co powyżej napisałam.

Edytowane przez Roma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Roma

Prawdziwy mężczyzna jest sobą od strony teoretycznej i praktycznej, akurat nie lubię kupować kwiatów kobietom - taka postawa jest dla mnie upokarzająca i jest to de facto uznawanie wyższości kobiet, chociaż: one są słabsze pod względem fizycznym i intelektualnym od mężczyzn, natomiast: pod względem psychicznym - są silniejsze, otóż to: żyję za około dwa tysiące polskich złotych miesięcznie - zrobiłem co mogłem: mam mieszkanie, stały dochód i wolność, jeśli jakaś dziewczyna zechce ze mną zamieszkać - to na moich warunkach (będę musiał ją zgłosić do administracji i będzie musiała płacić za czynsz, prąd i śmiecie - jako gospodarz mieszkania będę pilnował gospodarstwa domowego - robił opłaty), jeśli będzie chciała kupić pralkę, telewizor i szafę na własne ciuchy - to za własną kasę, jak dla mnie: dużo bardziej jest opłacalne chodzić do publicznej pralni raz w roku i chodzić nago w mieszkaniu - dzięki temu ubrania, które mają piętnaście lat - wyglądają jak nowe, skarpetki piorę w wannie - nie noszę majtek, niby po co? Dzięki temu oszczędzam prąd i wodę pralka używa dużo wody i prądu, tak: dbam o higienę osobistą - golę jaja, tyłek i pachy i chodzę do dentysty... To jest właśnie, proszę pani, rzeczywistość - realne życie, jeśli jakaś dziewczyna pragnie księcia z bajki - znajdzie go w szpitalu psychiatrycznym, jeśli chodzi o pracę - nie mam zamiaru pracować - praca nie jest w moim interesie - musiałbym wtedy utrzymywać osoby z wrodzoną niepełnosprawnością, panów w czarnych sukienkach i wszelkiej maści urzędników, nie tak dawno zapłaciłem 1700 zł jako składkę zdrowotną, chociaż: nie korzystam ze służby zdrowia, więc? Ktoś inny jest leczony za moją kasę! Tak, jestem osobą niesłyszącą - mam umiarkowany stopień niepełnosprawności - jestem po trzech pracach, wykształcenie: średnie zawodowe z egzaminem dojrzałości - maturą, jestem komputerowym składaczem tekstu - poligrafem, policzyłem: osoby z wrodzoną niepełnosprawnością i niezdolne do samodzielnej egzystencji, które nigdy w życiu nie pracowały - otrzymują z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Państwowego Funduszu Osób Niepełnosprawnych i Opieki Pomocy Społecznej - około 7000 zł miesięcznie, więc? To jest sprawiedliwe? To jest normalne? Nie, nie będę pracował...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Roma

A jakie pani miałaby korzyści? Brak abonamentu, zniżki w opłatach za bilety - jako moja formalna opiekunka i zniżki do różnych muzeów, kin i teatrów, jeśli chodzi o komunikację - odczytuję mowę z ust, tak: znam język migowy - nie używam go, dodam: słuch straciłem po operacji na nosie - prawdopodobnie przez źle użytą narkozę - szyba na mnie spadła jak byłem dzieckiem, tak więc: mam nabytą niepełnosprawność, lubię również podróżować i jeśli ma pani samochód - płacę za benzynę i jedziemy w Polskę drogami ekspresowymi i autostradami - od miasta do miasta - lubię zwiedzać Stare Miasta...

Gdyby pani była zainteresowana, to: serdecznie zapraszam na mój wiersz pod tytułem, jakby inaczej - "Roma" - warto...

Łukasz Jasiński