wierszyki Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 (edytowane) Było i wcześniej, będzie i potem Skorupka dobry jest oddech czyż z kropelek czyżyk? a nawet powietrze panie doktorze czyż czyżyk w jajku to ja niejako? a może czyżyk jest już czyżykiem gdy śpiewny flecik przenika skórę pierwszy jest zamysł i gdy się cały do pielęgnuje esencja kropelek byt nowy przejmuje ;) Edytowane 18 Czerwca 2025 przez wierszyki . (wyświetl historię edycji) 2
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Plastyczne potraktowanie języka jako tworzywa na początku robi dobre wrażenie. Słaby rym w ostatniej zwrotce sprawia, że wiersz niestety oklapł.
wierszyki Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. też mi się wydał słaby. Ale mi chodziło łopatologicznie tym razem i do tego właśnie służą i rymy gramatyczne jak w wierszykach dla dzieci. Pozdrawiam :-) Kto by chciał się zastanawiać nad samym haiku? Napisaliby co najwyżej, że niehaiku.. ;-)
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zamień może szyk w pierwszym wersie ostatniej - i gdy tak dopiero - to się rytm nie będzie potykał o własne nogi.
wierszyki Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja, to byłoby "tak" jak w zwiastowaniu Maryi. I tak właśnie być powinno, niejako w świecie idealnym, że dziecko "trzeba" pokochać już na samym początku, to znaczy, zanim jeszcze powstało fizycznie. Jestem tego pewna, że dziecko w jakiś sposób pamięta, czy było kochane jeszcze przed swoim narodzeniem. i gdy "tak" dopiero Ale jeśli nie, często wynikają z tego złe rzeczy, co jak wierzę, nie jest przesądzone, bo i gdy dopiero tak się wypielęgnuje esencja kropelek czyli jest to możliwe nie od razu, ale po niejednocznacznie określonym, dłuższym czasie. Myślę, że walka dobra i zła jest czymś nieustannym i bardzo rzeczywistym. Dziękuję i przepraszam za czas poświęcony na mój mało udolny wierszyk, wszystkiego dobrego. Pzdr :-)
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Nie ma za co przepraszać - jeśli w czymś pomogłem, to ok.
[email protected] Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 @aff Skorupka pierwsza, czy też czyżyk, co za różnica... dopiero dziś widzi. 1
wierszyki Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak. Co było pierwsze, a potem krzyżyk. Jest też i takie powiedzenie: czym skorupka nasiąknie za młodu, tym na starość trąci. Ja akurat wierzę w istnienie duszy, nie że się stajesz podmiotem dopiero przy narodzeniu. Miałam szczęście widocznie i dobrych wychowawców. Pozdrawiam Grzesiu :) Swoją drogą, moim wychowawcą był biolog. :)
Rekomendowane odpowiedzi