Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Nata_Kruk ostatni wers to oddech, a raczej - tutaj - pokłady tego „zabierającego życie” dwutlenku węgla osiadającego na ścianach grubą warstwą, w przestrzeni wiecznego zamknięcia, samotności z wyboru, bez perspektyw na „świeże powietrze”. Użyłem tego bardzo organicznego porównania, bo dokładnie tak to „zobaczyłem”. Dziękuję za komentarz i reakcję :)   @Bożena De-Tre dziękuję za pochylenie się :) Utwór rzeczywiście ciężki znaczeniowo.
    • @ViennaP   Mimo, iż mam inne poglądy od Roberta Bąkiewicza i Barbary Nowackiej, jednak: potrafię docenić tego pierwszego za zmysł organizacyjny, a tą drugą: za zwiększenie lekcyjnych godzin wychowania fizycznego, wprowadzenie klas mundurowych i lekcji obrony cywilnej, także: za ograniczenie lekcyjnej religii - co ona tak naprawdę daje? Tworzy pokornych niewolników z dualizmem psychofizycznym, chorobami psychosomatycznymi i łuszczycą intelektualną - mentalną psychopatią, słowem: z Ciała i Umysłu i Duszy - CUD-u - robi po prostu nieuleczalne kalectwo, tak, proszę pani, jeśli pani zauważy działania destrukcyjne - to po prostu sekta - pasożyci...   Łukasz Jasiński 
    • @m1234 Zatrzymał...zasmucił Twój wiersz....szkoda że nie ma już Świętych na ścianach.Niosły przynajmniej Nadzieję...pomyślałam przez chwilę. @Bożena De-Tre Ps ''wiersz przypominajka''.
    • @Nikodem Pośród powitań i pośród rozstań na Scenie Życia nikt nie jest sama............kocham drzewa ''pną się do góry chociaż korzenie splątane''.....poprzestawiaj ''uporządkuj'' swój podmiot liryczny bo już go polubiłam.Znależć odwagę wykrzyczeć Światu, tak jak w Twoich poetyckim żalu to bardzo dużo........zatem piszemy....................
    • @ViennaP   Dzień dobry, pani Agnieszko, to wiem, chodzi mi o teraźniejszą współczesność, jak to mówimy - tu i teraz i tu! Celibat oznacza zakaz zakładania rodziny przez kler, tym samym: niemożliwość przekazywania spadków najbliższym, a brak uregulowanej prawnie aborcji oznacza płodzenie bachorów dla czarnej mafii - kościoła i brak nowoczesnej nauki - non stop edukowanie ciemnoty, dlatego też: bardzo trudno jest polemizować z jakąkolwiek sektą monoteistyczną - judaizmem, chrześcijaństwem i islamem - unikam z nimi rozmów, otóż to: umysły dogmatyczne są niżej w hierarchii od umysłów wolnomyślicielskich, filozoficznych i humanistycznych, dalej: umysł ludzki można kształtować tylko i wyłącznie do młodzieżowego okresu dojrzewania - to jest tabula rasa i koniec... Proste i logiczne, pani Agnieszko?   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...