Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Karnawał we wsi. Ludzie- maski walczą ze sobą. Reguły państwa prawa nie działają. Ucieczką jest tylko śmierć. Za nami został wiek. Przed nami tyle marzeń jeszcze. Patrz znów słońce mruga deszczem, łzy już nie spadają z powiek. Tam wciąż szumią drzewa i żalu w nich nie ma. Cisza nad śpiącym dzieckiem. Czy lżej jest z piekłem? Tak daleko do nieba. Cisza. Horyń jak rzeka Heraklita, o wodach eoceńskiego numulita. Będzie lepiej?       (Inspiracją "Pamfir" Dmytro Sukholytkyyego-Sobchuka, Rzeka Heraklita" W. Szymborskiej)
    • Pamiętacie starego Leona? Palił fajkę i grał na gitarze. No a Krystynę? To jego żona. W jednym grobie leżą na cmentarzu.   Leon miał czworo dzieci z Krystyną: Zosia, Aniela, Jasiek i Jerzy. Jerzy w wypadku dość młodo zginął, kiedy pędził pod prąd na skuterze.   Zosia za mąż wyszła całkiem wcześnie: czworo dzieci i mąż alkoholik, ale mówią stare baby w mieście, że choć pije, to dobry katolik.   Aniela zaś poszła do zakonu. Uczy dzieci gdzieś tam w Kamerunie. Czasem wraca na krótko do domu: cała jest jakby w świetlistej łunie.   Jasiek został muzykiem, z talentem odziedziczonym po swoim tacie. Dziś przyjeżdża do miasta z koncertem. .... Starego Leona pamiętacie?
    • Smutno tak bez nadziei, a puenta najbardziej. Pogoda też nie pomaga. Pozdrawiam serdecznie. M. 
    • Bardzo mi sie podoba a to: "Zapłodniłem nadzieję myślami pozytywnymi" do zapisania. No i ta puenta bardzo na plus. Pozdr. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...