piąteprzezdziesiąte Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 5
bronmus45 Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego Witam. Coś mi się wydaje, że klasyczne haiku nie akceptuje metafor, przenośni itp. upiększeń - ale może się mylę .. 2
m1234 Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego @bronmus45 Skłaniam się delikatnie - ale to gorący temat i zaraz wszyscy wkroczymy na rykowisko ;) Mnie się ten swoisty tryptyk podoba, nie jestem specjalistą, ale zastosowanie metaforyki przy zachowaniu klasycznej struktury to bodajże "gendai haiku", tak więc nadal haiku ;) 2
wierszyki Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego Lubię las, ale nie znam go z tej strony. Ciekawe. Pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lubię, jakkolwiek to nazwać. 1
bronmus45 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego @m1234 - to są jedynie miniaturki związane z przyrodą, lecz o haiku nie ma tutaj mowy .. 1
piąteprzezdziesiąte Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca @bronmus45 Zgadzam się w 199%, że nie przemyślałam tego dobrze, tylko na gorąco wkleiłam. Mój błąd, za który wszystkich miłośników haiku Przepraszam! Proszę o odroczenie kary Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam! @m1234 Dziękuję za adwokaturę, alę już przyznałam się do winy, za którą muszę odpokutować, ale jeszcze nie wiem jak. Pozdrawiam! @aff @Ajar41 @iwonaroma Dziękuję za wyrozumiałość :))) Pozdrawiam Was!
m1234 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca (edytowane) @piąteprzezdziesiąte Dziękuję za adwokaturę, alę już przyznałam się do winy, za którą muszę odpokutować, ale jeszcze nie wiem jak. Pozdrawiam! Ja Ciebie w żadnym wypadku nie bronię :) Stwierdziłem jedynie, ze w/g mnie spełnia kryteria tzw. gendai haiku i jako takie mieści się w konwencji, no ale ja jestem tych, którzy uważają, że puryści odwołujący się do "klasycznej" formy, jak i zasad określających treść powinni zacząć pisać w oryginale - wtedy to będzie "klasyczne haiku", bo klasyczność haiku w wersji nie-japońskiej to bardziej umowa społeczna niż realna kontynuacja tradycji :) Sam fakt, że gendai haiku (czyli - powiedzmy - współczesne haiku) w Japonii od dawna wyłamuje się ze schematu 5-7-5 i kigo, pokazuje, że „puryzm” poza kontekstem językowym staje się czymś w rodzaju estetycznej nostalgii. Zatem, jeśli ktoś chce prawdziwej „klasyczności”, powinien pisać po japońsku, z całym kontekstem lingwistycznym i kulturowym. A jeśli nie, to już grząski grunt interpretacji, gdzie nawet haiku Basho w przekładzie staje się czymś innym. Kończę, bo ileż można pisać o 5-7-5 ;) Broń się! Pozdrawiam. Edytowane 2 Marca przez m1234 (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca Trzy scenki.. ale FOTA.. jaka..! Twoja własna, czy... 2
piąteprzezdziesiąte Opublikowano 2 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca @m1234 Miłego :) @Nata_Kruk Niestety nie, w przyszłości zaznaczę, że fotografia nie jest moją własnością. Dziękuję i Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi