Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Światło nie zna granic, choć zdaje się ich potrzebować. Uderza w ścianę, przenika przez listki drzew, kładzie się cicho na podłodze. Jakby chciało dotknąć wszystkiego, ale zawsze pozostawiało przestrzeń dla cienia – swojego najwierniejszego towarzysza. Może tak wygląda miłość – przenika przez nas, zostawia ciepło, ale nigdy nie zabiera całej przestrzeni. Pozwala nam być sobą, choć równocześnie przemienia nas na zawsze.

Patrzę na promień słońca wpadający przez okno. Jest w nim coś kruchszego niż w ciemności. Światło zawsze nosi w sobie ryzyko – że może zgasnąć, że może odkryć to, co chcielibyśmy ukryć. Ale może właśnie dlatego je kochamy. Bo w tym świetle jesteśmy bardziej prawdziwi – nawet jeśli czasem boimy się tej prawdy.

Czym jest światło? Ciepłem w zimnej dłoni? Przebłyskiem zrozumienia w gąszczu wątpliwości? A może tylko przypomnieniem, że choć wszystko przemija, ono zawsze wróci – o świcie, po burzy, w spojrzeniu drugiego człowieka. W świetle kryje się obietnica, że nigdy nie jesteśmy całkiem sami. Jesteśmy światłem.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• ptaszyno moja najdroższa sercu tak bliska uparłaś się na tę gałąź że będzie twoim domem nikt tobie nie powiedział mnie nikt szkiełkiem nie przekonał razem czujem, iż nagość tego drzewa życiem napełniona nawet potem, gdy przeprowadzi mnie na tę drugą stronę  
    • ~~ Podrywacz Felek z miasteczka Wronki chciał zyskać względy małej Japonki. Ta znała judo, karate - rzuciła Felkiem o matę .. No i tak weszła w .. rolę małżonki. ~~
    • @Leszczym -:)!?a ma to że my decydujemy ..a nie bo wypada…bo strach.Nasze życie.
    • Nie płacz weź smoczka do buzi Nie płacz mama wróci za godzinkę Nie płacz  to tylko stary, mały samochodzik Nie płacz to tylko chomiczek Nie płacz to zaledwie jedynka z matematyki Nie płacz to tylko złośliwy kolega z klasy Nie płacz to tylko wyrwany ząb Nie płacz to tylko złośliwa nauczycielka z chemii Nie płacz zdasz maturę za rok Nie płacz testy były nieczytelne, a wyniki są i tak nieistotne Nie płacz to tylko zły facet i był nieuczciwy Nie płacz to tylko kolejna do łamania serc Nie płacz to tylko drobna porażka, poprawkowa obrona za 2 miesiące Nie płacz zrobisz staż to dostaniesz tę pracę Nie płacz tutaj zazwyczaj zwalniają za byle bzdurę Nie płacz jeszcze kiedyś spotkasz babcię Nie płacz to tylko mąż, tylko przysięga w kościele, znajdziesz innego Nie płacz kolejne dziecko urodzi się żywe Nie płacz to tylko piersi, zawsze możesz je odzyskać operacyjnie Nie płacz zafarbujesz włosy na czarno, a zmarszczki przykryjesz pudrem Nie płacz to tylko drobny guz , daleko pod sercem Nie płacz to tylko chwila, tam gdzie coś się kończy, coś się zaczyna   Nie płacz dzieci w Afryce wcale nie głodują, jest NATO Nie płacz Kadafi był złym człowiekiem Nie płacz to tylko kolejny atak Putina, nic strasznego się nie dzieje Nie płacz to tylko samolot zwiadu, już poleciał Nie płacz ona jeszcze żyje, potrzebuje tylko wody Nie płacz nie wykrwawisz się, zaraz przybiegnie medyk Nie płacz to tylko kolejne trzęsienie ziemi i jest zaledwie kilka ofiar Nie płacz, to tylko samolot, który zniknął z radarów   Nie płacz 2 miesiące w szpitalu psychiatrycznym to nic takiego Nie płacz poza toba jest jeszcze cały świat ludzi cierpiących tak, jak ty Nie płacz w więzieniu też jest w porządku, to był tylko niesprawiedliwy wyrok Nie płacz to tylko dług na 10tysięcy, i odsetki zaledwie 20% Nie płacz wcale nie jesteś chory na depresję, weźmiesz leki i będzie lepiej Nie płacz to nie twoja wina Nie płacz to tylko kolejny zły człowiek   Nie płacz to tylko piekło      
    • @Łukasz Jasiński Myślę, że najpiękniejsze dziewczyny trzeba sobie odpuścić, warto szukać czegoś pomiędzy i postawić na cechy charakteru...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...