Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Obrazoburca

Rekomendowane odpowiedzi

Obrazoburca to Ja, świętokradca to Ja,
namalowałem Jezusa powieszonego głową w dół,
będę się byczył w zimnie jaskini
to pewne jak „amen” w pacierzu.

Niewierny Tomasz wsadza palec do jego rany,
by się przekonać, czy naprawdę umarł,
sztuka karmi się skandalem,
to moje credo i baza.

Piłat w uniesieniu raczy się piwem.
wszak odniósł dzisiaj sukces nie lada,
wreszcie zgładził tego króla ubogich,
osobistego wroga cesarza.

Zakąsza prostym chlebem ze smalcem.
obok żołnierze grają o szaty
tego Jezusa, eks-króla żydowskiego,
wśród śmichów i chichów rzucają kośćmi.

Warszawa, 2-11-2024

Przegadane, takich prowokacji artystycznych było już wiele...

Łukasz Jasiński 

@Adaś Marek

A jeśli ktoś obraża poganina, to - co to jest? Nie ma pan racji: żydzi, chrześcijanie i muzułmanie jako sekty monoteistyczne muszą nauczyć się pokory - nie są pępkiem świata i muszą nauczyć się szanować ludzi inteligentnych, także: Konstytucję Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, jeśli żyją jako niewolnicy według narzuconych schematów - niech sobie żyją, jednak: nie mają żadnego prawa plotkować, pukać do drzwi po kolędzie, niechlujnie się ubierać i poniżać kobiet, rozumie pan?

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Adaś Marek

Właśnie i to pan ma problem: nie jesteśmy na per TY (chamstwo), a użył pan słowa "poganina" w sposób pogardliwy (nienawiść) i to - "szkoda czasu" - (lekceważenie) i to - "sorry" - (brak szacunku dla polszczyzny), nie, proszę pana, to nie jest dyskusja, tylko: odpowiadam na pańskie ataki personalne i używam merytorycznych argumentów opartych na faktach historycznych i dowodach naukowych, otóż to: Biskupin ma około 4500 lat, a pana religia? Nie, nie zmienię zdania: jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym i mam prawo być kim chcę - pozwala mi na to ustawa zasadnicza - Konstytucja Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, moje święta: Jesienne i Wiosenne Dziady, Szczodre Gody, Jare Święto, Noc Kupały i Święto Plonów: z punktu widzenia prawnego jest pan obcym przybyszem na mojej Ziemi Słowiańskiej, zresztą: w Polsce jest około 7 milionów uchodźców wojennych i nielegalnych imigrantów, póki jest spokój - niech sobie żyją, jednak: zgodnie z prawem - w każdej chwili możemy ich wyprosić, proszę więc szanować Świętą Matkę Natury, Światowida, Babę Jagę (dobrą czarownicę - opiekunkę dzieci) i Peruna (boga błyskawic) i miłych snów.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)