Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Żądza

Rekomendowane odpowiedzi

Pieniądz to narzędzie, pomaga, wymieniasz możność poznawania,  prowadzenie w góry, ale  może też zniszczyć, trzeba się umieć z nimi obchodzić, jak z każdym innym narzędziem. No i się nie obnosić. Pozdrawiam.  

Edytowane przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)

@Hiala Jeśli masz na myśli duże pieniądze, to tak, one mogą zatruć, ogłupić, czego dowodem choćby historia wygranych w loteriach. Przy okazji, refleksja z mojej pracy ze Szwajcarami, żaden z nich nie obnosił się, ani nie pokazywał, czego i ile ma, a szef korpo przyjeżdżał do pracy tramwajem. Pozdrawiam. 

@Marek.zak1

Wystarczy, iż pan zrobi zakupy i już wszyscy wiedzą - ma pan pieniądze i będą kombinować jak pana okraść, dlatego trzeba mówić głośno: mam dwa złote!!! Wtedy cały świat wie i nie okradną pana, gdy pan będzie milczał - znajdzie pan przyjaciół i tak będą pana okradać metodą "wmawiania" - wychodzi na to samo...

Łukasz Jasiński 

@Hiala W dzisiejszych czasach bez pieniędzy nie da się funkcjonować, ale...

Są tacy, którzy mają problemy z gospodarowaniem dostępną sobie gotówką.

Inni, zwłaszcza przy dużych pieniądzach zwyczajnie chamieją... dziwne zjawisko.

Co do wiersza, jest zgrabny, potoczysty i porusza ważną kwestię.

Pozdrawiam :)

@Hiala Czyta się jak fraszkę. Bardzo mi się podoba niewysublimowana forma, wszak i żądze takie są. Z zaciekawieniem przeczytałem wypowiedzi innych. Ciekawe. Z własnych zasobów życiowych dodam:

1. pieniądza nie ugryziesz ( wypowiedź bardzo wiekowej pani - Baby ze wsi, miała super powiedzenia)

2. pieniądze wiele możliwości stwarzają , ale też rodzą wiele problemów ( wypowiedź właściciela wielomilionowej firmy)

3. im mniej posiadasz tym jesteś szczęśliwszy ( moje z młodości idealistycznej)

Obecnie uważam, że jak pieniądze są celem , to kiepsko wróży. Jeśli są produktem ubocznym realizowanej pasji życiowej, to jest ok.