Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Apokalipsa*

Nóż w nasze plecy, krzyżem trzy razy,

wtedy jad wniknie, przeniknie serca

chorą obłudą, zostaną skazy,

błogosławione te wasze rany,

wtedy padniemy jak niemy bluźnierca,

sól w nasze oczy, ołowiu dzbany

w nasze myślenia, przecież my ślepcy

i niewolnicy waszego serca -

święte owieczki w wierze już krzepcy...

*więcej informacji Państwo znajdą w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (maj 2024)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

Wszyscy nas straszą apokalipsą, że będzie już za parę miesięcy:) a może meteor trzaśnie wcześniej i mówią jak mamy żyć, wg jakieś religii, a tak naprawdę możemy żyć jak chcemy, aby życie było szczęśliwe. Wszyscy od nas czegoś oczekują. A kasy jest unikalny, ja siebie bardzo kocham i troszczę. Gdy jem pyszny obiad, jakie to jest wspaniałe. My Polacy mamy spaczone poczucie wartości od pokoleń, ludzie nie potrafią z tym poradzić, a każdy jest jednakowy i ma taką samą wartość. Każda myśl jest destrukcyjna, lepiej od razu ja zmiażdżyć i cieszyć się po prostu życiem, ja to robię od lat i jestem szczęśliwa i nic mi do szczęścia nie potrzeba. Mogę wyjść na dwór. Cały świat należy do mnie. 

@violetta

Apokalipsa znaczy z greckiego - objawienie, wiem: w potocznym znaczeniu jest odbierana pejoratywnie, a to jest moja druga wizja - pierwsza to: "Wizja magika poezji" - można ją tutaj znaleźć...

Łukasz Jasiński 

@befana_di_campi

Do katolików, proszę łaskawej panienki...

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Żeś Pan mądry inaczej, to zauważyłam od pewnego czasu i to nie z powodu nieuctwa, ale przechodzącego w zarozumialstwo (prze)uczenia się. Przez co (nie) stety mocno zakompleksiony. 

A "panienką" to ja psze pana byłam w liceum, a później już stałam się kobietą, Panie (nad) łucony

Edytowane przez befana_di_campi (wyświetl historię edycji)

@befana_di_campi

Też zauważyłem, iż pani ma wyższe wykształcenie, a jednak: jest pani głupkowata - wykształcenie nie świadczy o jakiejkolwiek inteligencji, natomiast: mam wrodzoną inteligencję, to raczej pani powinna iść do spowiedzi - brak pokory to bardzo poważny grzech zaniechania, nie wspominając już o miłości bliźniego, poza tym: ktoś kiedyś rzekł - prawdziwa cnota nie boi się krytyki, dodam: niczego pani tutaj nie udowodniła - żadnej recenzji, dorobku twórczego i zainteresowania ze strony czytelników - strasznie niska liczba czytelników mówi sama za siebie, pani mowa wiązana jest wtórna - naśladownictwem - jak Cypriana Kamila Norwida, kończąc: nie ma pani żadnego prawa oceniać ludzi - nie znając ich osobiście, zwracam uwagę: proszę dawać merytoryczne komentarze - inaczej panią wałkiem kilka razy przejadę - jestem bardzo dobry w szermierce słownej.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Głupiś pan, i tyle. Albo przy okazji niezdrowy na umyśle. I jest to ostatni mój post pod pana gniotami

Teraz rozumiem dlaczego pana z rozmaitych miejsc furt usuwają

Obrażać pan może sobie równych, bo mnie na pewno nie

Facio się nadął i za moment  rozpuknie niczym ta bajkowa  

@violetta

Właśnie, obrażanie kogoś jest oznaką chamstwa i to jakaś tam Befana powinna mnie przeprosić, normalny człowiek podaje imię i nazwisko, nie ukrywa własnej twarzy i dorobku twórczego, wspomnę jeszcze: ukrywanie wieku też jest wyjątkowym paskudztwem - jest to celowe wprowadzanie innych użytkowników w błąd, proszę zauważyć jej odpowiedź: wyszła jej słoma z butów, jeśli chodzi o mnie: dostałem tutaj dwie propozycje wydania tomików wierszy - odmówiłem, także: proporcję pracy jako dziennikarz w lokalnej gazecie warszawskiej (brukowcu) - to na Facebooku, oczywiście: odmówiłem, cenię sobie wolność twórczą i niezależność finansową, ta jakaś tam Befana nawet nie wie o tym: Cyprian Kamil Norwid nie był kochany przez mu ówczesnych i umarł na emigracji we Francji - w przytułku dla bezdomnych, dopiero po stu latach został odkryty, prawdę mówię, panienko Wioleńko? Mam nadzieję, iż nie zostanie pani urażona za ironiczny zwrot - "panienka", nie moja wina: niektórzy nie wiedzą - co to jest sarkastyczna ironia - z braku empatii.

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński

Do tu powiedzianego: kilka razy proponowałem przeprosiny mnie od różnych, nigdy. Argument typu "jestem doktorem profesorem" budzi wesołość, i chyba też o tym jest text: nie wolno kwestjonować, zadawać pytań, bośmy głupi. Nauka zresztą zachowuje się jak religja panująca. W wierszu podobają mi się "ołowiu dzbany" najbardziej.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Olgierd Jaksztas (wyświetl historię edycji)

@Olgierd Jaksztas

Obiecałem i dotrzymałem słowa, a przedtem: kilka razy ją ostrzegałem - Befanę, iż zrobię jej walec wibracyjny, drogowy i intelektualny - jeśli nie usiądzie grzecznie na pupie, nie lubię ludzi, którzy wymachują papierkami akademickimi - takie papierki wciąż można kupić na Bazarku Różyckiego, całe szczęście: niedawno została zlikwidowana wytwórnia baranów - akademia na literę H - wszyscy o tym słyszeli, gdyby jeszcze mnie atakowała personalne: zacząłbym jej odpowiadać po łacińsku, francusku i włosku, kończąc: moim mottem jest - "Polonus sum, Poloni nihil a me alienum puto!" I dziękuję za komentarz.

Łukasz Jasiński 

@violetta

To zależy, proszę pani, tylko i wyłącznie od służb specjalnych, one i tak wiedzą, iż głosowała pani na Lewicę, każdy przywódca polityczny w Polsce jest otoczony służbami specjalnymi - Donald Tusk emerytami z Urzędu Ochrony Państwa, Jarosław Kaczyński emerytami z GROM-u, natomiast: przywódcy tak zwanej kolacji - emerytami z Wojskowych Służb Specjalnych, a zresztą: mam już wszystko w głębokim poważaniu - życie obywateli zależy od nich samych - sami wybrali takich ukochanych przywódców, przypominam: mówiłem i ostrzegałem i mówiłem i po raz kolejny przypomnę wiersz pod tytułem - "Duch" - pamięta pani? Od października zeszłego roku moja sytuacja jest tragiczna i to również pani jest za to odpowiedzialna - będzie pani mnie miała na sumieniu podobnie jak większość Narodu Polskiego - w razie mojej śmierci, otóż to: wyjątkowa głupota ludzkiej zbiorowości - niewiarygodna krótkowzroczność, dodam: najbardziej merytoryczny jest Krzysztof Bosak, Donald Tusk też się zdystansował od Unii Europejskiej - zrozumiał - jest tam gówno wart, pozostaje jeszcze Mateusz Morawiecki i Andrzej Duda, jeśli chodzi o Rafała Trzaskowskiego - jest już skreślony i dobrze wie dlaczego - nie musiał doprowadzić mnie do tragicznej sytuacji.

Łukasz Jasiński