wierszyki Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2024 Złamany orange W planie ultramaryny — Pluskwiak w barwinkach 3
wierszyki Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Konradzie, sama wiosna :-) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
dgghj Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @agfka A z ciekawości zerkłem nas Twoje haiku, bo nigdy tu nie zachodzę, uważając je za idjotyzm, ale chyba sam jakieś skrobnę, a co! Pluskwiak w barwinkach... Słowo pluskwiak przepiękne :D 1
wierszyki Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też kiedyś tak uważałam. A teraz te króciutkie cenię sobie najbardziej, nie przegadane. Tak, pluskwiak brzmi niezwykle, chodzi o kowala bezskrzydłego - tramwajarza. Barwinki często sadzi się na cmentarzach, gdyż takie niebieściutkie kwitnące symbolizują zmartwychwstanie, a pluskwiaczki te spożywają różne zbutwiałe roślinki i niesłusznie zupełnie budzą odrazę. Staram się jak mogę uświadamiać, że odrobina oddechu dla różnych żyjątek jest bardzo ważna, dzięki czemu rosną drzewa i odrobina kwiecia, dosłownie tylko moja kwatera jeszcze nie została całkowicie zabudowana w rzędzie innych. WIELKANOCNE FITOFAGI Judyta poznały się tramwajarze ach ta wiosna znów w odcinkach spod granitów przy kwitnących melancholijnych barwinkach są i miejsce tu zroszone na parkiecie czułych powiek bylinami ogrodzone gdzie przykuwa kłódką człowiek poznały się tramwajarze ramą wiosna lśniąc w odcinkach gdzieś przy pętli zim im dobrze jak guzikom — nie w walizach jak na umór wciąż ruchome punktualne jak na święta Artemisi Gentileschi Barok marszczeń — czy pamiętasz? — czy pamiętam? Kompozycyjnie i kolorystycznie rozdarcie tramwajarzy wyglądało by mniej więcej w ten sposób: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zabijajmy kowali bezskrzydłych, są piękne. W ogóle, nic nie zabijamy! To jest new age? - bez przesady. Pozdrawiam
dgghj Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @agfka A, o tego chodzi pluskwiaczka, znam, trzeba uważać żeby nie nadepnąć, bo to znaczy śmierć w męczarniach w przeciągu miesiąca (taki przesąd warto by wdrożyć poparty faktami ;) Haiku mam jedno na razie, nazwałem je "błarzeczami" – "błarzecze", i liczę nie sylaby a głoski trwające, jak po japońsku. Super, dzięki za inspirę. Pozdrawiam również :)
wierszyki Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tramwajarzy nie wymyśliłam. Rzecz w tym, że haiku ćwiczy odróżnianie realności od fikcji. Wszystkiego dobrego Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
dgghj Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @agfka Prawda od fikcji, wiem, taki jest mój zamiar, pokazać że tak zwana prawda to fikcja, nakręcasz mnie, to dobrze ;)
wierszyki Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Komu pokazać? Haiku jest dla Ciebie. Ty z tym żyjesz, co łapiesz w słowa. Bo to zostaje. Chyba że piszesz byle co. Dobranoc
dgghj Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @agfka Moje to są błarzecze, nie haiku, bo nie po japońsku. Nie, odpowiadać na coś takiego nie ma sensu, Niedobranoc.
dgghj Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 A i któryś raz już oponujesz przeciw czemuś co nie mówiłem, jak to z niewymyśleniem tramwajarzy. Ciągle nie, nie i nie. Nie tylko Ty. Dzięki za zwrócenie uwagi, od dzisiaj nie pozwolę mówić do siebie "nie" :D 1
wierszyki Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 To wstawiaj ;) tak :)
dgghj Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @agfka Pewnie, dzięki. Tylko że trochę potrwa, bo na razie jednak nie mam żadnego. Ale spoko, kupa błarzeczy z pewnością już nie może się doczekać :)
dgghj Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2024 @agfka Jeden już jest, i podziękowania dla Ciebie, bo takiego czadu się nie spodziewałem, faktycznie świetna forma, napisałem o migoczącej podłodze w windzie, też jest taka w tramwajach itp, chodniki też mrugają :D 1
wierszyki Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się. Tak, wszystko wydaje się, jakby żyło, łypie ślepami. Wolę koty ;-) Pzdr :-) 1
dgghj Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2024 @agfka Pewnie, że koty :D Kot również jest windą, mam kota/królika gwiezdnego w awatarze zresztą, jest jeszcze drugi znak na kota astrologiczny, stylizowane drzwi godziny świtu 3:00 - 5:00 rano :D
wierszyki Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Pozdrawiam @tbrozda ;-) dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi