Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

słowem malowane ..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Treść zapisana metrum sylabowym 5+7+5...7+7, co czyni go podobnym do japońskiego haikai (opowieść).
~~
Księżyc i gwiazdy
zawieszone na niebie
w letnim ogrodzie,
otwartym oknem płyną
ku moim rozmyślaniom.
*
Niebiański durszlak
sączy urocze światło
wciąż tam trwające,
widoczne moim oczom
wśród bezchmurnego nieba.
*
Powietrze gęste
od tajemniczych głosów
upalnej nocy.
Nawet liście bezsilnie
zwisają z gałęzi drzew.
*
Myśli leniwie
podążają ku niebu
rozświetlonemu.
Czy aniołowie zechcą
zaprosić mnie na ich bal?.
*
Już usypiając
widzę pod powiekami
ogrody niebios.
Hurysy leją nektar
wprost do wonnych kielichów.
*
Muzyka niebios
transmitowana świerszczem
i cykadami.
Słyszę ją i wyczuwam
sennym marzeniem zmysłów.
*
Odpływam dalej;
w zupełny błogostan
wśród niebiańskich sfer.
Nie budźcie mnie już nigdy
do rzeczywistych światów.
~~

obrazek z sieci

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bo nie są. To dwa różne punkty widzenia. Niektórzy wierzący bardzo starają się przestrzegać swojej religii. Inni bardzo religijni są ugruntowani, że to jedyna prawdziwa droga odbierając tym samym prawo do istnienia innym, myślącym i czującym inaczej.  Oprócz siedmiu głównych religii (chrześcijaństwo, islam, hinduizm, buddyzm, judaizm, taoizm, sikhizm) istnieje ponad 4000 zarejestrowanych religii i wierzeń a ponad to dochodzą te nie zarejestrowane. To obrazuje jak bardzo zróżnicowane podejście do wiary i religii. I teraz pytanie: Skąd wiesz, że wyznajesz tą jedyną prawdziwą religię? I odpowiedź jest prosta: "Bo wierzysz". i jest to także punkt zamykający dyskusję. 
    • @Annna2Myślę, że każda główna religia to system religijny, pisząc główna mam na myśli chrześcijaństwo, judaizm i muzułmanie. Inne grupy są mniej lub więcej liberalne jak hinduizm i buddyzm.  Wspomniane przez Ciebie wierzenia ludowe kojarzą mi się z prasłowianami, Lechitami, inaczej mówiąc czasami przed katolickimi.  W obecnych czasach widzimy zachodzące zmiany w tej materii, ludzie w wielu krajach powoli  odchodzą od tych trzech wyżej wspomnianych religii, ale to nie znaczy, że odrzucają wiarę w Stworzyciela/Boga. 
    • Poczekaj jeszcze za wcześnie dopiero kogut zapiał słońce wschodzi na czworakach poznaję świat poczekaj jeszcze za wcześnie daj zjeść śniadanie wsłuchać się w czas na dwóch nogach uczę się żyć poczekaj jeszcze za wcześnie na obiad radość i marzenia ciekawość tego co za zakrętem poczekaj jeszcze za wcześnie kolacja z niepewności i strach leżę patrząc w sufit zdarzeń Już czas
    • @violettaRozumiem. Myślę, że to bardzo miłe doświadczać Boga. Ja miałem inne doświadczenia. Możliwe, że ten Bóg nie traktuje wszystkich tak samo. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Całkowicie się z tym zgadzam. 
    • @Radosław ładnie, klimatycznie
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...