Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

reflektory

Rekomendowane odpowiedzi

oto Mesjasz!

syn sceny zbawiciel

tysiąca spojrzeń

nie mających w życiu 

nic do roboty

zostałeś powołany

i nie było lepszych!

spróbuj zachowywać się

naturalnie

bądź czujny i módl się;

twoje ruchy będą punktowane

gesty dostrzegane

grzechy nakładane

myśli obmyślane

czy są dobre

czy nie

czy myślisz

czy nie

na kosmicznej estradzie

w równie kosmicznym snopie światła

jakich wiele na gwieździstym polu

miota się rozbiegany

wzrok

oceniający 

i oceniany

ten sam

w bańce spojrzenia obłąkany

11 VII 2023

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@koralinek Ten wiersz 

kojarzy mi się z jednym z odcinków netflixowego serialu "Czarne lustro" (jego tytuł to "Nosedive"; 1 odcinek 3 sezonu). Nie wiem, czy go oglądałeś, ale polecam się z nim zapoznać. W dużym skrócie, prezentuje on świat, w którym ludzie oceniają siebie nawzajem poprzez przyznawanie gwiazdek. Im więcej ma się gwiazdek, tym jest się bardziej cenionym w społeczeństwie. Z tego powodu ludzie bez przerwy starają się zdobywać nowe gwiazdki. Żyją bardziej dla innych, niż dla siebie samych. To chyba jeden z najbardziej przytłaczających odcinków "Czarnego lustra" (przynajmniej w mojej opinii). Wydaje mi się, że wynika to z tego, że jesteśmy coraz bliżej życia właśnie w takim świecie (o ile już w nim nie jesteśmy).

@Giorgio Alani jestem w trakcie oglądania Czarnego Lustra (jakkolwiek flegmatycznie mi to idzie). Do tego odcinka jeszcze nie dotarłem, choć jak teraz o nim myślę, to przypomina mi się (w sposób zupełnie niezwiązany z natchnieniem do wiersza) drugi odcinek pierwszego sezonu. Za zebranie odpowiedniej ilości punktów, dostawało się szansę uczestnictwa w show, które odbywało się w pełnym blasku reflektorów i spojrzeń kompletnie anonimowych, bo ukrytych za awatarami, spojrzeń gawiedzi. Swoją drogą, to mój ulubiony odcinek ;)

@Rafael Marius Może być i o tym (wpierw odpowiednio przyłożywszy do historii w wierszu jakiegoś pana x). Nawet ładnie się to może układać.