Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szkraby na plaży budują przy-stań beztroski azyl z radości sypkiej podbiegła Obca dodała garstkę nikt nie zapytał skąd tutaj przyszła Dziewczynki tworzą przyszłe widoczki rozbite szkiełka uśmiechów skrawki podeszła Szara wsunęła trawkę nikt nie wymagał modnej zabawki. Gdy spotkasz kiedyś zgubione dziecko gdzie życie płynie dni dawnych mgiełką nie pytaj z góry o wachlarz zalet do pary starczy że będzie tylko Dla młodszych czytelników link wyjaśniający na czym polegała zabawa w widoczki. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 21
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Robiłam coś takiego też, ale cieszyło mnie bardziej, to co układało się pod lodem. Ja akurat na łyżwach na kępkach jeździłam :) 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zabawa w widoczki piękna sprawa. Czytałem w internecie, że podobno wraca do łask wśród współczesnych dzieci. A co wkładałaś pod szkiełko? A tego nie znam? Ja też jeździłem całymi dniami. Byłem w tym sporcie dobry. Dzięki za zainteresowanie. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius pod szkiełka wkładałam kwiatuszki, trawy, kamyki i kolorowe szkiełka. A w zimie to pomiędzy kępkami układała się trawa i roślinność, która przetrwała, lubiłam oczyszczać rękami śnieg i patrzyłam co tam jest. Później po tym jeździłam, taka zabawa:) 1
Somalija Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius Piękna, bardzo delikatna liryka, zdjęcia wystudiowane, czyste... Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli tak jak wierszyku, gdzie mowa jest o trawce. U nas dziewczynki też tak samo jak Ty. Wsadzały to co znalazły na podwórku lub boisku. A też tak było, iż pokazywało się tylko wtajemniczonym? Ja się czułem zaszczycony, gdy jakaś pokazała mi swój widoczek. A wiem już o co chodzi też tak robiłem. 1
beny7777 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Lekki, bardzo przyjemny utwór Pozdrawiam ;) 1
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius Przeważnie bawiłam się naturą:) czasem zasypywało się widoczki. 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jasne trzeba było, żeby nikt nie odkrył, bo byli też i tacy, którzy bawili się w poszukiwaczy. A widoczek miał być tajemnicą. I chyba zostało Ci do dziś?
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius takich rzeczy nie robię, ale tak coś podobnego zostało :) 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Teraz to nawet byłoby trudno tworzyć widoczki, bo wszystko sprzątają i nie ma potłuczonych szkiełek. A kiedyś było ich pełno i na podwórku i na boisku. Nikt o to nie dbał, czy się dzieci pokaleczą.
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius znajdowałam na polnej dróżce, nie było tego aż dużo, było czysto:) deszcz je odmywał:) 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A stokrotki pewnie też wkładałaś? One są małe i świetnie się nadawały. Przyznam, że i mnie się zdarzyło zrobić kilka widoczków, gdy nikt nie widział, bo dla chłopaka to był wstyd bawić się w taką 100% dziewczyńską zabawę. A inne dziewczynki też robiły? A były konkursy który najładniejszy? Zdarzało mi się bywać w jury. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius dziewczęta tylko to układały, nie chłopcy, to odważny byłeś:) stokrotki, firletki, koniczyny wkładałam pod szkiełko, robiłam tez mniejsze cuda:) 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Owszem, nie tylko w tym. Cud, że się nie zabiłem. Nie raz życie wisiało na włosku. Jak najbardziej, te też się świetnie nadają.
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za uznanie i zajrzenie. Staram się. A Ty bawiłaś się w widoczki?
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za pozytywną ocenę i zajrzenie. Właśnie taki lekki, odpowiedni na czas wakacyjnej beztroski. Choć wiadomo nie wszyscy teraz goi mają. Dla tych nich będzie garstka wspomnień z dzieciństwa.
Somalija Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius Bardzo piękne piszesz, otwarcie zazdroszczę lekkości... cóż mogę Cię tylko podziwiać... Nie, nie bawiłam się... jestem ciut młodsza Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i miałam inne zajawki , ale znam tą zabawę w moich stronach nazywa się ,,niebo". Pozdrawiam 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ach jeszcze raz dziękuję. Ja z natury jestem otwarty, od dziecka. Z wiekiem trochę świat i ludzie mnie zamknęli, ale nie za bardzo. Tak właśnie myślałem. Nie wiem jednak dokładnie kiedy ta zabawa znikła. Ja ją pamiętam z lat 70tych. Tak u nas też alternatywnie mówili niebko lub sekrety. Przed publikacją sprawdzałem w internecie i piszą, że zaczyna wracać ze względu na kreatywność. Byleby tylko nie zaczęli sprzedawać zestawów do robienia widoczków. Główną jej zaletą było to, że dzieci same znajdowały materiały do swoich projektów. I te sekrety dla wtajemniczonych...
Somalija Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 @Rafael Marius ,,Niebko" hahaha Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , tak ,,niebko", pomyliłam się... Nie jest to możliwe, że ta zabawa wraca ponieważ dzieci nie wychodzą z domów... i generalnie z telefonów lub laptopów... 1
Rekomendowane odpowiedzi