Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• MeaCarter zmienił(a) tytuł na "Czyściec" (treść dla dorosłych)
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czy można się cofnąć do przodu? Powyższy dialog sugeruje, że istnieje taka możliwość.

Na pytanie będące treścią tego utworu każdy musi odpowiedzieć sam zgodnie z tym co dyktuje sumienie. Taki los człowieka. Bóg i Szatan mają ważniejsze sprawy na głowie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Wybudujmy dom na piaskach marzeń  Pływajmy w oceanie wspólnych zdarzeń Biegajmy po plaży beztrosko Niech nigdy nam nie będzie gorzko Planujmy nasze życie kochane Niech to życie będzie wiecznie pisane Wspominajmy najlepsze życia momenty Niech nad nami czuwa Walenty Tańczmy beztrosko na polanie Niechaj wieczne to będzie doznanie Skaczmy pod blaskiem gwiazd  Niech twoje serce zrobi na moje najazd Lecz niestety pokazałaś strachliwość I tragicznie zakończyła się ta miłość   
    • @Lenore Grey   Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. :) 
    • @Simon Tracy   Końcowe wyznanie o "krwi niewinnie przelane" i prośba o pozwolenie na śmierć tego, co dopiero się narodzi, to absolutnie przejmujące. To wiersz o niemożliwości miłości, o samowykluczeniu, o wyborze ciemności - nie z pychy, ale z głębokiego przekonania o własnej niezdolności do światła.   Bardzo mi się podoba - jest świetny!   
    • Bardzo mi się ten wiersz podoba  I już po zar setny na tym portalu powtórzę że zazdroszczę ludziom którzy potrafią rymować

• @petrosNie każdemu jest dana taka autorefleksja. Zamknięcie się w świecie własnych granic  

powoduje, że stajemy się niewrażliwi na czyjąś cichą prośbę obok. O czułość, ciepło, jakiś znak, że nie jest niewidzialny, że nie musi znikać.     Peel już wie. Ma świadomość, że w relacji nie da się uciec od odpowiedzialności za tę drugą stronę. Że nie można tylko przyjmować, chroniąc się przed oddawaniem miłości - za rozsądkiem, własnym komfortem. "Ćwiczenie zawziętej poprawności" - to budowanie kolejnych ścian, trening niewrażliwości.     Myślę, że może to dotyczyć zarówno peela, jak i osoby, która odeszła, nie mogąc już znieść wiecznego odtrącania,pomijania, niezauważania tego, na co najbardziej czekała.   Pięknie też o tym "pustym kubku".  Jakby był symbolem czegoś, co peelowi przeszkadzało, obecności, oczekiwań, pytań, cichego cierpienia - a teraz nagle tego wszystkiego zabrakło.     To jest właśnie miłość. Tak. Taka jest prawda o niej.   Twój wiersz jest porażająco prawdziwy, dotyka bolesnych miejsc, i odsłania prawdę. I bardzo mi  bliski. Szkoda, że można tylko jedno serduszko dać...;)  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...