Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Oskr Podoba mi się. Bardzo ładnie zachowałeś frazę i klimat - to ważniejsze niż wierność. Takie krótkie wersy jak "Blue moon" są trudne w przekładach by nadal to dobrze brzmiało w śpiewie, Tobie się udało. Bardzo ciekawy aranż - jak Dylan mi się w ogóle nie kojarzy z klawiszami, tę interpretację kupiłem. I masz bardzo sympatyczny głos.

Rzecz której mi trochę zabrakło - blue moon to idiom oznaczający bardzo rzadko, dodatkowo blue oznacza również smutek - te znaczenia umknęły gdzieś w tłumaczeniu. W warstwie aranżu, na gorszych głośnikach gdy wokal i klawisze grają ten sam dźwięk, trudniej rozróżnić słowa.

Ale to drobiazgi. Świetny przekład! Mam nadzieję usłyszeć więcej Twoich piosenek:)

Opublikowano

@wciornosci dziękuję za tak merytoryczny komentarz. 
to prawda że idiomatycznie znaczenia „Blue Moon“ mi umknęły. Melodyjność uznałem za dominantę, choć nie ukrywam, że byłbym bardziej zadowolony gdyby i to udało się zachować. 

Co do wierności to w przekładzie artystycznym faktycznie jest mniej istotna. Kiedyś starałem się tłumaczyć bardzo dosłownie i mam wrażenie że piosenkom może to zaszkodzić, chociaż piszę to z pozycji twórcy o ubogim warsztacie. 

To zabawne że wspominasz o klawiszach, bo faktycznie do Dylana mają się nijak. Nagrałem tę piosenkę oryginalnie po angielsku i ta sama ścieżka była gitarą. A tu taka wariacja w klimacie Loreeny McKenitt. 

Jeszcze raz dzięki za miły komentarz 

Pozdraiwam :)