Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Palindrom - (...) - 828

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Od złego pomoru racz chronić nas Panie  od hord nieprzyjaciół racz grodzić nas murem  na ziemi ojczystej ustawiaj nam warty my wierni wojowie chwalimy Cię tłumnie.    Na progu nowego w piętnaste stulecie Gorzków z Poperczynem Mikołaj dostaje  tam dwa lata wcześniej funduje kościółek gdzie święty Stanisław zostaje patronem.    Mikołaj spowiadał władcę Władysława został Podkanclerzem na dworze królewskim piastował godności tum arcybiskupie najpierw halickiego później gnieźnieńskiego.    W grunwaldzkiej potyczce brał udział przy królu łupy pokonanych po bitwie spisywał namawiał Jagiełłę na zabór Malborka by dumę Krzyżaków z ich gniazda rugować.   Był pierwszym w hierarchii gnieźnieńskiej sedilli memoriał ułożył w nim zakon piętnował  wyruszył w poselstwie na Sobór w Konstancji  wybrany przez naszych na godność Papierza.   A z czynów swych Trąba jest sławny przez wieki  pochówek się odbył w Katedrze Gnieźnieńskiej  i godnie spoczywa przy świętym Wojciechu był Panem w Gorzkowie i Polski Prymasem.
    • Dobrze napisany, kontrast robi robotę. Bb
    • Kochana, kiedyś napisałam o tych kobietach. Tylko z innym przesłaniem. A twój tekst klimatyczny, jak zawsze. Masz pióro. bb   śnił mi się dziś sznur zza gór głów kobiet trzymały się ręka ramię ręka opuszczona głowa okutane szły palce pięta palce wolnym krokiem z szarego dnia z kaptura wołała mnie pieśń pokoleń byłam ostatnim ogniwem sznur korali dostałam w darze od prakobiet jestem ja ewa cała w czerwieni
    • @Annna2 Dziękuję  Pozdrawiam serdecznie 
    • @andrew Zapewne to przykazujące: "“34 Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. 35 Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową*; 36 i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy*. 37" Miłość z tych słów orgazmem spływa dając oczekiwane od mieczy krwawe żniwa. I spełnilo się. Sama II wojna paciorków to ponad 50 milionów. Wcześniej kolonizowanie obu Ameryk w imie Jezusa to ok. 70 milionów wymordowanych Indian, znaczy pogan. Bardziej krwawego boga od Jezusa świat nie znał i nie zna. A ty, paciorku gdzie tu widzisz miejsce na milość taką aby miłe to było Jezusowi?!
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...