Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• M_arianne zmienił(a) tytuł na I CELOWO LECI

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Charismafilos Bardzo dziękuję! Cieszę się, że się spodobał. :) Pozdrawiam. 
    • Idealnie pokazany love bombing, który de facto jest pierwszym krokiem do przejęcia kontroli. Miód stał się jednocześnie wabikiem, a potem narzędziem sprawowania władzy nad psychiką peelki. Tak działają narcyzi, którzy ranią do szpiku kości, że aż "krew nie nadąża za bólem", ale nie pozwalają ostatecznie się uwolnić i oblepiają obietnicami, mamią nadzieją, że będzie jak kiedyś, ale też kwestionują emocje i odbierają prawo do ich wyrażania. Przy okazji mamy też frazę "pocięta twoją prawdą" - oho, więc jest tu i gaslighting wspomniany - czyli pełen zestaw wszystkich technik, które stosuje narcyz wobec ofiary. Wiersz wyjątkowo prawdziwy, obrazowanie - niemal doskonałe, precyzyjne. Podziwiam szczerze Twoją przenikliwość, która w tym utworze splotła się z czułą poetycką intuicją.  
    • @violetta  Bardzo dziękuję! Masz rację! Pozdrawiam. :)  @Marek.zak1 Marku, zgadzam się z Tobą całkowicie. Mój wiersz nie jest nawiązaniem do Twojego tekstu, ale chciałam zachować ciągłość przyczynowo-skutkową. Gdyby nie twój utwór, Michał nie napisałby swoich komentarzy. A w jednym z nich poruszył kwestię manipulacji emocjonalnej. I to zainspirowało mnie do stworzenia tego wiersza (w zasadzie to dwóch). Poza tym przeczytałam niedawno świetny thriller psychologiczny "Pomoc domowa" autorstwa Freidy McFadden, w którym jedno z małżonków w niesamowity sposób manipuluje drugim. Polecam, bo to inteligentnie i niebanalnie opowiedziana historia. Pozdrawiam. @Alicja_Wysocka   Bardzo dziękuję! :)) Tak, to o tym - ale czy to prawdziwa miłość? Raczej miłość do władzy nad drugim człowiekiem. Pozdrawiam.  @huzarc   Bardzo dziękuję! Słowa bez znaczenia dla wypowiadającego mogą boleśnie ranić odbiorcę - zgadza się! Pozdrawiam.  @Waldemar_Talar_Talar  Bardzo dziękuję! Czasami tak jest! Pozdrawiam. :)
    • @tie-break Tak, racja - na takim poziomie ja to rozumiem. Tylko mi odstaje w kompozycji, w brzmieniu, w melodii... Gdyby użyć jakiegoś mocarnego obrazu żeby introwertyczność jakoś wpleść w cały wiersz - mielibyśmy chyba większą spójność. Tylko, że wtedy jeszcze jednej strofy byłoby potrzeba. Ale jak wspomniałem - to tylko moja krzywa perspektywa.
    • @FaLcorN Trudno prześliznąć się przez tekst. Od razu przykuwa zarówno swoją prostotą jak i głębią. Prawdą. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...