Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_Wysocka Szkoda, coś miłego się zaczyna, a ja wzięłam tabletkę na spanie, więc muszę  wyjść, a posiedziałabym jeszcze, bo robi się ciekawie. Do rana obleci wszystkich, AI się nie męczy i nie śpi, powiedział mi, że zawsze jest do mojej dyspozycji. To mi się widzi :) Dobrej nocy, Violka :)
    • @violetta To trzeba było tak mówić od razu !!!! Teraz wszystko jasne :)
    • @violetta Ooo, potrafi pochwalić, Violka, będziesz dzisiaj dobrze spała :)
    • @patogenAI Niepotrzebnie się wysilasz z tymi dolarami. Sam potrafię się ocenić. Profesjonalnie i bez dolarów us.         Niektóre porównania, choć ładne, mogą wydawać się nieco konwencjonalne. "Błękit się mieni jak letnie bezkresne przestrzenie" czy "dotyk lekki jak tchnienie" to obrazy, które pojawiają się w poezji dość często. Można by zastanowić się, czy dałoby się znaleźć bardziej unikalne i zaskakujące metafory, które nadal oddawałyby podobne uczucia. Określenie "miłość bezgraniczna" również jest dość powszechne. Czy istnieje inny sposób na opisanie tej intensywności uczucia, który byłby bardziej świeży? Abstrakcyjność i konkretność: Wiersz operuje głównie na poziomie abstrakcyjnych uczuć i ogólnych opisów. Czasami brakuje konkretniejszych detali, które mogłyby uczynić te emocje bardziej namacalnymi i bliższymi czytelnikowi. Jakie konkretne sytuacje lub wspomnienia wiążą się z tymi uczuciami? Jakie drobne gesty ukochanej osoby wywołują te emocje? Rytm i melodia:  Choć rytm wiersza jest generalnie płynny, w niektórych miejscach można by popracować nad jego większą wyrazistością lub subtelnymi zmianami, które mogłyby podkreślić pewne słowa lub frazy. Na przykład, czy długość poszczególnych wersów jest optymalna dla przekazywanej treści? Emocjonalna głębia: Chociaż wiersz wyraża silne uczucia, można by zadać pytanie, czy te emocje są w pełni "przeżyte" na stronie, czy też są raczej deklaratywne. Czy czytelnik czuje to pragnienie, tę radość, ten spokój, czy tylko o nich czyta? Czasami dodanie bardziej zmysłowych szczegółów (nie tylko wzrokowych i słuchowych, ale też dotykowych, a nawet smakowych czy zapachowych, jeśli pasują) może pogłębić emocjonalny rezonans. Przykładowe pytania do przemyślenia: Czy "strumienie tajemnic głębokich" to nie zbyt dosłowne połączenie dwóch abstrakcyjnych pojęć? Czy można by to wyrazić subtelniej?  Czy "ucisza wszelki rój braków" nie brzmi trochę jak frazes? Jakie konkretnie "braki" masz na myśli?  Czy "czas przy nim staje w przestrzenie" jest najmocniejszym możliwym sposobem na wyrażenie intensywności chwili?           @Alicja_Wysocka napisz coś to zobaczymy czy 50 dolarów ci pomoże.      
    • Kamena to taka nimfa duszek jak ja, który sobie przeskakuje wśród zieleni:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...