Streszczenie powieści pod tytułem - "Legion" - Elżbiety Cherezińskiej, oczywiście: czytałem jej książkę - miałem ją we własnym księgozbiorze, patrz: esej - "Samoedukacja" - tutaj można znaleźć...
Legion
Walcząc z Niemcami i Sowietami, dawali dowody, że Państwo Polskie trwa - karze przestępców, likwiduje zdrajców, chroni ludność i przygotowuje kadry dla niepodległego kraju. Byli solą tej ziemi, wyrośli w polskich lasach - liczyli tylko na siebie. Nie mieli broni ani z Londynu, ani z Moskwy. Ich jedynym orężem była odwaga. Kiedy wielu upadło na duchu i rozpoczęło pertraktacje z Sowietami, oni postanowili nie poddać się nikomu i przedostać się do Armii Polskiej na Zachodzie. Ponad tysiąc karnych - zdecydowanych na wszystko żołnierzy Brygady Świętokrzyskiej dotarło do Czech. W Holiszowie brawurowo oswobodzili zaminowany i przygotowany do spalenia niemiecki obóz koncentracyjny dla kobiet.
Setki uratowanych od śmierci Polek, Żydówek i Francuzek w dowód wdzięczności podarowały im serduszka uszyte z pasiaków. Najwyższe odznaczenie - jakie dostali w życiu. Razem z Amerykanami wzięli do niewoli: sztab - trzynasty - armii niemieckiej. Generał George Patton przywitał ich słowami:
"Na Boga, powinniśmy podrzeć te cholerne, podłe porozumienia z Sowietami i ruszyć prosto na wschodnie granice!"
W tak fascynujący, emocjonalny i pełen humoru sposób, może pisać tylko Elżbieta Cherezińska. O patriotyzmie bez patosu, o prawdziwych bohaterach bez bohaterszczyzny. Powieść z iście filmowym nerwem. Niczym "Bękarty wojny" i "Złoto dla zuchwałych".
Powieść o tych, którzy nie poddali się nikomu!
Źródło: Internet
Mamy film pod tytułem: "Hubal", nie łaska zrealizować - "Legion" - jak widać - scenariusz jest całkiem gotowy...
Łukasz Jasiński