ROBERT JERZY WOZNIAK Opublikowano 18 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Jestem żebrakiem czasu co układa z liści ołtarze modlę się czasem do lasu i szukam drzewa marzeń Jestem przypadkiem losu szaleńcem co śni na jawie w rękach mam pełno wrzosu i śpiewam na leśnej polanie Jestem podrzutkiem wiatru co serca ubiera w nostalgię zakochanym dzieckiem jaru co wianki plecie marzannie I mam oczy koloru czaru złotym runem opylone a w kroplach łez elfów żale świata utopioneDodano polskie znaki.MODERATOR
Piotr Sanocki Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Już na samym początku drażni tytuł. Jest zbyt nostalgiczny, dosłowny i odrazu zdradza treść utworu. W pierwszej strofie rzuca się w oczy niepotrzebne powtórzenie "czas" i kiepski rym: czasu - lasu. Poza tym wydaje się troszkę na siłę do rymu podpasowane to "drzewo marzeń" - brzmi sztywno i wprowadza niepotrzebny nikomu patos. W drugie strofie zaznaczę (bo mogę zapomnieć :)) spodobały mi się ostatnie dwa wersy - są ładne i bardzo obrazowe. I tutaj ujawnia się brzydka forma utworu. Nie podoba mi się anafora jakiej użyłeś. Wydaje się nudna i przegadana. Poza tym nie buduje tempa, ani klimatu, więc jej użycie uważam jako pomyłkę. Następnie z tym "szaleńcem" - to troszkę przesada. Wydaje mi się, że takie SKRAJNOŚCI nie pasują do klimatu jaki chcesz budować. W trzeciej strofie zwraca na siebie uwagę "nostalgia" - przez pół utworu dążyłeś do tego przez metafory i epitety, więc po co piszesz o tym teraz i dosłownie. Moim zdaniem trzeba to koniecznie zastąpić. Ostatnia strofa jest beznadziejna. Dobry wydaje się tylko drugi wers. Z tymi "żalami świata utopionymi" to nieco przesadziłeś :) Jeszcze jedno na co chciałbym zwrócić Ci uwagę (może dla innych to będzie niezauważalne, ale warto czasami na to uważać): "Jestem żebrakiem czasuco układa z liści ołtarze modlę się czasem do lasu i szukam drzewa marzeń Jestem przypadkiem losu szaleńcem co śni na jawie w rękach mam pełno wrzosu i śpiewam na leśnej polanie Jestem podrzutkiem wiatruco serca ubiera w nostalgię zakochanym dzieckiem jaruco wianki plecie marzannie" Ja bym radził się pozbyć/zastąpić innym te męczące powtórzenia. Podsumowując: wiersz do poprawki (ale poczekaj na opinię innych - może coś przeoczyłem :)). Pozdrawiam serdecznie
Piorunek Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Zgadzam się z panem Piotrem, poprawki by się przydały. Anafora wydaje mi się jednak coś budować, uspójniać całość, a wiersz ogólnie jest dobry.
Rekomendowane odpowiedzi