Henryk_Jakowiec Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Wiedli dyskurs dwa zające siedząc na obrzeżu łąki a tematem był dylemat czy bąk może zbijać bąki. Szarak wciąż uparcie twierdził broniąc swego przekonania, że bąk może zbijać bąki ale tylko w trakcie spania. Bielak był innego zdania i forsował je z uporem że bąk może zbijać bąki z rana, ale nie wieczorem. Usłyszawszy ten spór sowa do zajęcy rzekła - mili bąk jak inni zbija bąki kiedy tylko kwiat zapyli. Zapytacie skąd wiem o tym wiec już służę wyjaśnieniem ja leżałem na tej łące bo jak wiecie jestem leniem. Zbijać bąki także mogłem jednak ja ich nie zbijałem wręcz przeciwnie, bo z ochotą ja swe bąki wypuszczałem. 2
corival Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec A tymczasem z lasu wyszedł zwierzak płowy z słuchem dobrym, nie podsłuchał lecz usłyszał i wygłosił myśl potomnym. Bąki zbijać pod omykiem miła sztuka, acz sam woli pośród ziół leżeć se bykiem, bo to jeleniom przystoi. Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival Jeleń zawsze jest jeleniem i go sarny walą w rogi więc się kładzie, bo ze złości wiotczeją mu nawet nogi. Pozdrawiam ;) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec Sarna płochym jest stworzeniem, jeleń dumnie sobie leży, zajęczy spór w oddaleniu osowiałym okiem mierzy. Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival W ciszy lasu, w ciszy łąki toczy się normalne życie tylko, po co samiec myszy skrył się z inną myszą w życie? Pozdrawiam ;) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec Pracowite towarzystwo mysi ród reprezentuje, życie w życie bardzo bystro wyzbiera i przekazuje. Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival Potem takich myszek mrowie pracowicie niczym mrówki obskoczy nam całe pole z miną małej bożej krówki. Pozdrawiam ;) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec Tak niewinne, a jak kombajn, małe, liczne rzesze myszek, wspierać będą zbiory tajnie, norki wypełniać w zaciszu. Pozdrawiam :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival Przez to będzie i mniej mąki a zarazem i mniej chleba lecz z tym trzeba się pogodzić bo nakarmić wszystkich trzeba. Serdeczne pozdrowienia od dziadka Henia - :) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec Szczodrą ręką Wielkiej Matki obdzielone ludzkie plemię, dla innych hojnie ostatki pozostawia w krąg na ziemi. Pewnie jest to przewidziane i wliczone w stałe straty, ale człowiek wbrew naturze, gotów wytoczyć armaty. Pozdrawiam dziadka Henia :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival Nie ma takich grabi co grabią od siebie każdy sobie radzi kiedy jest w potrzebie bo choć różne środki cel zawsze jednaki jeść coś muszą ludzie muszą i zwierzaki. Serdeczne pozdrowienia od dziadka Henia - :) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec To złota zasada i nic jej nie zmieni, starczy zbóż dla myszki, starczy dla jeleni. Chyba, że ktoś zgrabnie, próbuje zamieniać, każde ziarnko w złoto. Nie będzie co zmieniać. Pozdrawiam dziadka Henia :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival Są na świecie kraje a w nich ludzie biedni gdzie głód dominuje jako chleb powszedni. Serdeczne pozdrowienia od dziadka Henia - :) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec Tam właśnie powinno trafiać to co zbywa. Wielu woli wszystko w złoto poprzekrzywiać. Jak jednak nie można, na to też jest rada: wyrzucić. Jeszcze lepiej przerobić na śmieci. Pozdrowienia dla dziadka Henia :) 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @corival Nie marnuje się w przyrodzie nawet chleba okruszyna bo w łańcuchu przeobrażeń tętnić życiem znów zaczyna. Serdeczne pozdrowienia od dziadka Henia - :) 1
corival Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2021 @Henryk_Jakowiec Druga to monety strona, że w przyrodzie nic nie ginie, organiczny odpad zawsze trwać w niej będzie... Pozdrowienia dla dziadka Henia :)
Rekomendowane odpowiedzi