Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

I stoję oto w tych brudnych skarpetach

i chcę mówić o wymiarach

i już sobie pogadałem…

dwa wymiary, te codzienne porażki

te codzienne zwycięstwa

dwa wymiary… ciągle jestem głodny

nie ucieszy mnie kasza

zdrowa i tania

dwa wymiary – ta klatka nie jest dla mnie

patrzę za horyzont – nalewam kolejną szklankę

mogę o nim zapomnieć

zostają brudne skarpety

i nogi do umycia

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @aff @Rafael Marius @Waldemar_Talar_Talar   dziękuję ślicznie.
    • @Klip Absurdalna puenta mnie nie śmieszy. Pozdro.
    • …teraz czasy nie sprzyjają wyłonieniu się wielkich osobowośći, mistrzów, bo dawniej. jednostki charakterystyczne, miały w sobie połączenie odwagi, charyzmy i geniuszu, ale i bywały apodyktyczne ( wielcy dyrygenci, reżyserzy, muzycy). Dzisiejsza  potrzeba jednostkowej suwerenności, wyklucza całkowite zapatrzenie się w cudzą wizję  - to drugi powód, dlaczego relacja mistrz/ uczeń jest na wykruszeniu się .Komercja wytycza popyt i kierunki rozwoju, a  dziś łatwiej  być miałkim zausznikiem powtarzającym  truizmy typu „ bądź sobą „” jesteś jaki jesteś”,niż przekazywać  treśći uniwersalne,, metafizyczne - te zastępuje  opłacalna ideologia.   Nie sprzyja też  brak czasu, bo  sztuka „ kuje sie” w ciągłych próbach, poprawkach, cyzelowaniu, nad utworami pracuje się tygodniami, a dojrzewają miesiącami. Wiedzą to artyści w procesie kształcenia, ale już  póżniej,kwestie „ rzucania nowego produktu/ repertuaru ” robijają się choćby o koszty wynajmu sali…    
    • I tak też można    Łukasz Jasiński 
    • @violetta   Nieprawda, niby na jakiej podstawie prawnej mam machać łapami jak małpa i żyć w świecie wirtualnym jak pani? Nie, dziewczyna która recytuje wiersz - jest osobą słyszącą i robi to za pieniądze podatników - to podatnicy utrzymują Teatr Narodowy, owszem: jest ładna i gdyby była zainteresowana - bez problemu znajdzie mój numer telefonu i napisze SMS-a i wtedy dochodzi do realnego spotkania, nie, proszę pani: to wy macie problem z tożsamością - próbujecie na mnie wymusić moje zainteresowanie - chcecie, abym to ja się wami interesował, tymczasem: co w zamian?    Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...