Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnych dwóch kartofli grono,
Obiecało niestworzoną
Pełną różnych haseł szumnych,
Narodowych - bardzo dumnych...

Niepokorną - samodzielną, 
Katabasom - zawsze wierną!

("Wolną" Polskę obiecali 
- nie z żelaza, nie ze stali.)

Co nam - mówią, "po zachodzie" 
Skoro wiara jest w narodzie
Naród, kościół i Maryja,
To najlepsza lokacyja!

Prali mózgi, pianę bili,
Aż z moheru... miecz zrobili.
Cienki, miękki - na kształt glisty,
Będzie odtąd w herbie PIS, gdy

W miesięcznicę - ulicami,
będą leźli z pochodniami...

Gdy wyborów przyjdzie czas,
oni znów uderzą w nas.

Kłamstwem, brzozą czy trotylem,
Byle czym, by... zyskać chwilę. 

Żeby TV pokazało;
"Nas jest dużo!","Tamtych mało!"

"My jesteśmy dobrem, prawdą!", 
"Nas traktuje się z pogardą!"
"Naszym godłem - miecz z moheru!"
"Naszym celem - dobro kleru!"
"Naszym hasłem - Polska będzie!"
"Gdy na tronie - Jaro siędzie!"

Opublikowano

Powiem tak, O Polskę 4.0 - napisałem kiedyś dawno temu jako ripostę - na znane na forach w swoim czasie "wierszyszcze" pt "Pewien fircyk bez krępacji". Celowo utrzymałem formę prymitywną - w zmierzeniu nawiązującą do poziomu tego paszkwilu.

Zresztą - nie oszukuję się oba wierszyki są paszkwilami, na poziomie podstawówki :)

Czy ja "nie lubię PiSu?" odpowiem pokrętnie - nie istnieje w Polsce formacja polityczna - która ma moją sympatię...

Jednak rzeczony PiS - za to co zrobił "mojej" Polsce, Konstytucji, demokracji i mediom - jest moim nr1 na liście nielubianych...

PO - nie akceptuję, za to - że dała się ograć jak przedszkolak "U Sowy", za to, że mając swego czasu "na widelcu" ministra ZERO - zaniechali go... Za ich indolencję w niedopuszczeniu do władzy tej rachitycznej formacji...

Lewicy (szeroko rozumianej) za to, że sklerykalizowała Polską - wprowadzając do szkół religię i superstycje wyznaniowe do świeckiego państwa.

Konfederacji - za narodowy sznyt - który kojarzy mi się z ONR i brunatnymi koszulami.

Hołowni - nie ufam, bo jest zbyt silnie związany z Kościołem i ideologią - Ordo iuris

Ale mam świadomość - że moim obywatelskim obowiązkiem jest ekspresja moich poglądów w czasie wyborów.

Dlatego - choć nie identyfikuję się z Hołownią i jego programem... zagłosuję na niego. Bo tylko on daje szansę pozbycia się PiS.

Podobnie postąpiłem przd wielu laty - kiedy okazało się nagle, że prezydentem "mojej" Polski może zostać niejaki S. Tymiński. I... zagłosowałem na Wałęsę - mając świadomość jakim jest miałkim człowiekiem. Jednak dla Polski - jak ją rozumiem - był "mniejszym złem"

Selekcja negatywna - niestety - jest w dzisiejszej dobie - jedynym rozsądnym wyjściem dla wyborcy przy urnie...

Problem jest globalny. Wyborcy na całym świecie w zasadzie nie mają szans na "selekcję pozytywną"

W USA Trump przegrał - z Bidenem - choć ten nie jest (wg mnie) godzien urzędu, który piastuje. Ale rozumiem Amerykanów. Oni też nie mieli wyboru.

Dołączam swój pastisz z epoki napoleońskiej - paszkwilu Mene tekel fares

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.