Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 stół w pustym pokoju wolno kurz go nakrywa na istnieniu 1
Gość Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) @Krakelura wiesz, że ekspert ze mnie żaden, ale nie wiem, czy można zaobserwować, jak kurz coś nagle pokrywa. nakryty stół z kurzu powłoką srebrną - tylko dla siebie Edytowane 30 Października 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 @Dag Ale tutaj nakrywa go wolno, a nie nagle. I właśnie tu nie chodzi o obserwację, tam nikogo nie ma, tylko stół... Takie tam dywagacje o istnieniu... Tak jakby obserwatorem był tylko ten kurz. Dziękuję.
Gość Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 @Krakelura ok rozumiem, ciekawy punkt widzenia.
Annie Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Ciekawa miniatura. Bo to chyba miniatura jednak, nie haiku. To „ nakrywa” jest tutaj kluczowe - bo normalnie powinno być przykrywa, albo okrywa. Ja to odczytuje tak: tak jak ktoś nakrywa złodzieja na miejscu, tak kurz nakrywa stół na istnieniu w tym miejscu.Gra słów. Gdyby nie było stołu, to kurz opadły swobodnie na podłogę. :) Edytowane 30 Października 2019 przez Annie_M (wyświetl historię edycji)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 @Annie_M Zgadza się, słowo nakrywa jest tutaj kluczowe. Co do tego czy to haiku, czy miniatura... to nie wiem. Ale dziękuję i pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi