Magdalena Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2019 (edytowane) O dwojgu można mówić tylko podniośle Ordynarnie upadają oboje? Stary poeta na dawnej lekcji rzekł: Bóg kochanków rozgrzesza. Rozmarzona licealistka patrzy dumnie stolicy apostolskiej w twarz w twarzy ma: Tak, no i co? jedna i druga Edytowane 4 Września 2019 przez Magdalena przestawienie, rozwinełam o ostatni wers (wyświetl historię edycji) 3
Maja Cyman Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2019 @Magdalena Co ma w twarzy licealistka?Podoba mi się Magdaleno.
Magdalena Opublikowano 4 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2019 @Maja Cyman Ma na pewno ogień przyszłych spraw
Maja Cyman Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2019 @Magdalena a czemu jedna i druga?
Magdalena Opublikowano 4 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2019 @Maja Cyman stolica też ma swoje argumęty, może się zasłonić tradycją i powiedzieć : Tak, no i co?
Magdalena Opublikowano 5 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 (edytowane) @Jacek_K Czasowniki sugerują dialog wewnętrzny, jeśli nie widać to muszę jeszcze pracować. Natomiast to "W twarzy ma:" jest trochę związane z anatomią jak to powiedziałeś, miało być ordynarne, proste i bezpośrednie jak pogardliwy wyraz twarzy. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam Edytowane 5 Września 2019 przez Magdalena (wyświetl historię edycji)
Magdalena Opublikowano 5 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 ma to nie moja, tylko ona ma to w twarzy ale w przestawieniu 'ma' na koniec melodia wersu podoba się mi. @Jacek_K Ale zastanowię się, w zasadzie to znaczy że nie jest to czytelne. Dziękuję @Koziorowska witam
Maja Cyman Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 @Jacek_K chyaba trochę za dużo kombinacji Jacku. Magdaleno , dla mnie czytelne
Magdalena Opublikowano 5 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest ok ludzie Spokojnie gospodyni przyjmuje uwagi Polska dwojga Narodów? :)
Magdalena Opublikowano 5 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2019 @Jacek_K Spoko to akurat było śmieszne
Gaźnik Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A mi się akurat to podoba. Pamiętam siebie z technikum ile było we mnie wyniosłości, ignorancji, pogardy itd... Dzisiaj widuję na przystanku młode dziewczyny, które podczas rozmowy wciąż są delikatnymi dziewczynkami, ale gdy przypadkiem bez podtekstu skrzyżują się nasze spojrzenia wyczuwam taki lekko ordynarny błysk pogardy - i bardzo dobrze. Dla mnie każda obca osoba jest równie aseksualna, ale dla większości facetów jest inaczej. Pozytywnie odbieram, że młode, piękne dziewczyny potrafią spojrzeniem powiedzieć potencjalnemu zbokowi "wyp...". Taka potencjalna licealistka mogła zgrzeszyć ze swoim rówieśnikiem, odczuwać wstyd pochopnej decyzji itd... ale wciąż ma prawo do swojej wyniosłości w starciu z resztą świata. Popełnia się w życiu błędy, które trzeba przemyśleć wewnątrz duchowo. Grunt by nie stać się niewolnikiem i nadal czuć własną wartość.
Magdalena Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2019 @Gaźnik Ładnie napisałeś, tylko jestem przeciw słowu "zgrzeszyć z" właśnie o tym jest ten wiersz. Pisząc, raczej przypominałam sobie dyskusje z moim katechetą w liceum a raczej jej brak.
Gaźnik Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wybacz, mimo że rozumiem wiele to jestem twardym katolikiem. Sam mam na koncie tyle romansów, że mógłbym o tym książkę napisać. Bóg wybacza, ludzie nie koniecznie. To co jest grzechem (nawet kiedy sam to robiłem wielokrotnie) według mojej wiary zawsze będzie dla mnie grzechem. Jednak nie zamierzam nikogo umoralniać. Po prostu napisałem swoją opinię zgodnie ze swoim doświadczeniem oraz religijnym podejściem do życia (a w tym jest także miłosierdzie do każdego bliźniego). Zresztą jak powiedział św Augustyn "Kochaj i rób co chcesz". A jeszcze podkreślę swoją myśl cytatem z Biblii "Nie ma przeto usprawiedliwienia dla ciebie, kimkolwiek jesteś, człowiecze, który sądzisz; albowiem, sądząc drugiego, siebie samego potępiasz, ponieważ ty, sędzia, czynisz to samo."
Magdalena Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2019 @Gaźnik Dziękuję że się podzieliłeś, to jest dla mnie informacja zwrotna jak oddziaływuję. Nie lubię mówić o opiniach, raczej wolę otwarte pisanie, co ma wyjść z człowieka to i tak wyjdzie, musimy pielęgnować kanały. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi