Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Niech pan nie wchodzi - w moim domu nie ma kawy, nie ma prądu i jest dosyć chłodno. Nie mam kota, co by pana rozweselił. Nie mam psa, co rozzłościłby szczekaniem. Mam zaledwie małe łóżko z dziurawą pościelą, jakiś chleb - jednak czerstwy - i resztkę rosołu.   I czemuż się pan tak upiera, by tu wejść? Chce pan śpiewaniem ciszę uciszyć? Kwiatem kątom nadać barw, a ściany przyozdobić Monetem? Proszę bardzo.   Lecz uprzedzam, drogi panie - śpiew w mierne zapadnie tu półdźwięki, kwiaty do kolejnej pomrą niedzieli, a obraz w żałosną zajdzie szarość.   I na cóż panu jelenia słać wśród wilki?   1 X 2022
    • @Łukasz Jurczyk   Bardzo dziękuję!  Lubię lepić optymizm, z takich okruchów, które wynajduję w każdej chwili.:
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jastrząb z kataraktą wyostrza inne zmysły ;) To taki eksperyment. Inaczej niż zwykle pisany wiersz. Ja wiem, że naładowane dziwną terminologią i pozakręcany, ale akurat taka właśnie faza przyszła. @bazyl_prost Zapraszam.
    • @A.Between   Zapachniało Szekspirem. Pierwsza strofa Twojego wiersza („Nie "setem" jesteś, lecz sceną... na której dni twe grają swe tragedie”) to myśl Szekspira o tym, że „ten ogromny świat prezentuje jedynie widowiska” (this huge stage presenteth nought but shows). Twój wiersz jest  o „mówieniu kwestii cudzych” i masce, która tak przylega do twarzy, że zaciera prawdziwe rysy. Jest przesycony barokową i elżbietańską metaforą „Theatrum Mundi”.   Włożyłeś dużo pracy.
    • @Magdalena Bałtyk śmierdzi ropą naftową
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...