Maria_M Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) W szpitalu psychiatrycznym świata wciąż poziomami krążą ludzie w czerwonym porsche gość - sarmata znów paraduje pychą w tłumie. Za garść srebrników może chętną wynająć dla swej przyjemności, jest panem chwili i dlatego może pomagać, niszczyć, pościć. Na starej zardzewiałej ławce pachnącej winem i kotami siedzi kobieta w średnim wieku w przyjażni z nędzą i skrętami. Emeryt z groszem ful krajowy oniemiał zadziwiony wzrokiem, udar łagodnie starca pieścił, zajął się tylko jednym bokiem. Kilku czupurnych zawadiaków z negacją siebie, że aż miło roznieśli porsche petardami aż starą ławkę przewróciło. ”Ty stary dziadu ciągnijnoga!” Zarżeli wprost w twarz przerażoną i bez powodu dla zabawy ruszyli w park dokuczać wronom. I tu pytanie drapie głowę, myśli się piętrzą w odpowiedzi jeżeli świat aż tak świruje, to kto dziś w psychiatryku siedzi? Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji) 3
Gość Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) Trafne spostrzeżenie w puencie, mówi się czasem że nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani. Chociaż wiersz mówi o czymś innym, również moim zdaniem świat jest pełen takich absurdów, pozdrowienia Edytowane 30 Lipca 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maryś, satyrycznie gorzki, podoba mi się, tylko tu brakuje sylaby, reszta równa. Ściski, bb 2
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że się zgadzamy, co do absurdów. Dziękuję za czytanie :))
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pisałam wczoraj już po 22 :OO i mi umknęlo, dziękuję za wyłapanie, mam jeszcze kilka wątpliwości, muszę pomyśleć. Pozdrawiam :)
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 tak wygląda nasze łakomstwo życia.Pozdrawiam 1
Annie Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ten dwuwers nie pasuje. Chyba powinno być bez się, żeby było poprawnie. chociaż paradowanie w porsche w tłumie - tez jest trochę dyskusyjne. Zastanawiam się, czy można być zbrukanym skrętami, czy też zbrukanym nędzą. To już kompletnie sobie nie wyobrażam, jak można się zachłysnąć wzrokiem. Jak można siebie miło negować? Tu znowu jest problem z rytmem i z sensem logicznym. juz nie chce mi się dalej wypisywać, dla mnie cały wiersz do poprawki. To nie jest wiersz gotowy. Widać pośpiech i niestaranność. Pozdr Edytowane 31 Lipca 2018 przez Annie_M (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cały wiersz jest paradoksem. Odnośnie pierwszego zarzutu: wyobraź sobie wielkie światowe miasta i ulice/ dzielnice prostytucji.
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie i komentarz :))
Alexandra O. Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Żyjemy w czasach, w których prawda dąży do fałszu, a fałsz dąży do prawdy. stąd "tu pytanie mnie nurtuje,"po prostu nie wiemy o co chodzi....Pozdrawiam 1
Stary_Kredens Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 niby chory psychicznie nie wie że jest chory , a jak jest w przypadku tych"bohaterów" nie wiem. Wiersz zgrabnie i z sensem napisany pozdrawiam 1
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wszyscy piszemy tu o prawdach dawno odkrytych, tylko innym spojrzeniem podanym, a jeżeli mówimy o prawdach, to 100% prawdą jest to, że mam na imię Maria. @Bożena Tatara - Paszko to zupełnie inna osoba, w nawiasie mówiąc bardzo sympatyczna. Jakby nie było dziękuję za czytanie i komentarze. Nie wszystkim wiersz musi podchodzić, a powyższy powstał z myślą o @Iwa-Iwa i jej wierszu Szpital psychiatryczny. Pozdrawiam :)
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo trafnie to ujęłaś prawda dąży do fałszu, a fałsz do prawdy, dziękuję za czytanie, pozdrawiam :)
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pięknie Ci dziękuję za zrozumienie sensu wiersza, pozdrawiam serdecznie:)
Maria_M Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po prostu, wiersz Iwy i jej sytuacja podsunęły mi ten pomysł. Czy to jest niemoralne? Duży znak zapytania i kubeł wody dla ochłody Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podałam Ci w prywatnej wiadomości mój numer telefonu dla identyfikacji mojej osoby. Jeszcze raz zapewniam, jestem Maria :))) Edytowane 31 Lipca 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Iwa-Iwa Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2018 W psychiatryku siedzą czasem bardzo fajni ludzie miałam kolegę, który był przepięty pasami bardzo się go bałam na drugi dzień, podszedł do mnie i się przedstawił mnie jako pierwszej potem był moim przyjacielem w psychiatryku, bronił mnie każdy się go bał był szefem miał 3 firmy i sfiksował nadmiar obowiązków i mu odwaliło, był bardzo mądry, to po części moja odpowiedź na zadane pytanie w wierszu na samym końcu to jacy w psychiatryku siedzą, pozdrawiam serdecznie mam nadzieję że dobrze pytanie w wierszu zrozumiałam
Maria_M Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Droga Iwo, dla przekory nazywam świat psychiatrykiem, bo wśród zdrowych ludzi dzieją się niezdrowe sytuacje, „cały świat świruje” , a ludzie delikatni, bardzo wrażliwi - zdarza się, że często muszą szukać pomocy farmakologicznej lub trafiają na oddziały szpitalne dla ratowania własnego zdrowia psychicznego. Bardzo dziękuję za komentarz, życzę wszystkiego dobrego. Trzymaj się i pisz wiersze :))) Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Iwa-Iwa Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję i pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!
Maria_M Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hej :))))
Maria_M Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2018 @Maciej_Jackiewicz witaj i pięknie dziękuję :)
Rekomendowane odpowiedzi