Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_Wysocka Bardzo lubię taką lirykę, w dodatku w pięknej formie. A ten elementarz przypomniał  mi mój głupawy limeryk:   "Abecadło z pieca spadło"   miłości uczyć chciał Staś z Mysiadła więc z Ewką zaczął od abecadła w biodrach zwichnął jej cud-nóżki także obił ich dwa brzuszki choć przecież wcale z pieca nie spadła.   Pozdrawiam serdecznie Alicjo.
    • @Michał Smółka  Przypomniałeś mi piosenkę, której nauczyła mnie mama.   Już słoneczko, rankiem wstało już do pracy wstawać czas dalej, dalej wszystkie śpiochy, ja promyczek budzę was.   A co do wiersza, spróbuj rymować nie tak dokładnie, wycisz troszkę rymy np. wysoko - po coś, brzmiącą, obłok. W tym celu bierz pod uwagę samogłoskę z ostatniej sylaby. Samogłoska ą, w brzmieniu, jest podobna do samogłoski o.   figlują -ażurom, ponuro, złotopiórą, posnuło To tylko przykłady. Wiesz, jak zaczynałam zabawiać się rymem i widziałam niedokładny rym, to myślałam,  że autor nie potrafi znaleźć dokładnego, i podsyłałam pomysły. Tymczasem to ja musiałam zmienić zdanie. Pozdrawiam :)  
    • Moje klimaty i moja młodość.   "Mało widziały, dużo wiedzą grusze Maćkowe drzemiące nad miedzą." - Sztaudynger   Pozdrawiam.
    • @kollektiv Przez żołądek do serca   nie umie pichcić Małgosia w Lądku nawet na twardo jajek we wrzątku że w przysłowiach ludu siła to do kilku serc trafiła gdy już leżeli na jej żołądku
    • kiedy rozsypiesz mnie już pod dębem tym z którym rosłem przez wiele lat każdą gałązką w niebo odetchnę że znów w zielone będziemy grać   a choć jesienią poczerwienieję mam do zabawy omszały pień i się rozszumię cicho dla ciebie czując twój oddech i dłonie dwie   w miejscu gdzie serce w korze wyryte przebite strzałą która wciąż tkwi więc zazielenią się niczym liście wspomnienia wspólnie przeżytych chwil
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...