befana_di_campi Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Skrzące srebro powietrza w drobinkach anielskich piórek lekkuchne. Z puchów puszki najlotniejsze - I to bajeczne niebo niczym bladoliliowa sępolia z różowym cyklamenem są zawsze najpiękniejsze kiedy drzewa bezlistne prężą zmrożone gałęzie podobne zwitkom wstążek albo drucianym kłębuszkom *. Gdzie gołoledzi szklący parkiet tam świetlne przymarzają anioły lecz że się spoci pełnią odwilż przeto reniferów skórzaste kopytka pociągną sanie. W zaparte. Na nich tobołki z północną zorzą. Cisza tupnie śniegu sterylnym kapciem zapachnie słomą z ostrym chłodem - wtedy Barbara Święta Królewna w zieleniach wygaszonych co ma sarnie oczy ciszy odwiedzi Żupne Ogrody w śniegu futrzanych rękawicach i wokół szyi mieczem pokaleczonej owinie szal pomarańczowego ognia 5
befana_di_campi Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Dziękuję pięknie za serduszka x 2 :-)))
azk Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ładne. Nastrojowe i bogato umalowane. Pozdrawiam 1
Maria_M Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie lubię takiego słodzenia płynącego z tradycji religii sztucznie podsycanej szczególnie w tym okresie. Gdyby usunąć zwroty: anielskie piórka, anioły, święta Barbara, królewna, renifery, skórzaste kopytka, słoma, druciane kłębuszki- utwór byłby nastrojowym opisem grudnia. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam niezłośliwie.
Deonix_ Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Ja za słodzeniem i zdrobnieniami również nie przepadam, ale właśnie w towarzystwie takich malowniczych opisów i elementów folklorystycznych jestem w stanie je zaakceptować :) Pozdrawiam ślicznie :) 1
befana_di_campi Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest coś takiego jak Szopka Krakowska...
Maria_M Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie twierdzę, że nie ma, wręcz odwrotnie- przesyt w grudniu. A za tym idzie reklama, komercja, handel, tworzony przy okazji, na siłę. Wszystkie szopki też są tego efektem, a to szopka Jeżeli komuś to pasuje- proszę bardzo, ja odchodzę. Dużo się mówi przy okazji o miłości, wspólnym stole, szacunku, ... itp. I co z tego wynika już w lutym, marcu, ... ? To jest dalej moje zdanie, Ty masz prawo mieć całkiem inne widzenie. Pozdrawiam
befana_di_campi Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeżeli ktoś nie zna dziejów oraz tradycji kultury, to rzeczywiście uczyni wyjątkowo mądrze, jeżeli uwolni od Siebie mój adwentowy krajobraz ... ;-) Edytowane 4 Grudnia 2017 przez befana_di_campi (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak bym nie znała, to bym się nie wypowiadała. Akurat historia to moja pasja, historia kościoła i jego tradycji też. Dlatego uwolniłam się od niej już dawno, a Twoje wiersze, jeżeli pozwolisz, nadal chcę czytać. Nie bierz moich komentarzy tak osobiście. Życzę miłego wieczoru.
befana_di_campi Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 W takim razie, przepraszam... :)
Maria_M Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie ma za co. Wymiana zdań jest potrzebna, a konstruktywna krytyka rozwija i doskonali. Czasami się oburzamy, ale niepotrzebnie. Też mi się to jeszcze zdarza, dobrze, że coraz rzadziej. Miłego ...
Oxyvia Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2017 Bardzo poetycki opis zimowego dnia w imieniny Barbórki. Podobaśka! 1
befana_di_campi Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) P.S. I już śniegu "niet" :-)
Oxyvia Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A wiersz został. Oto wyższość literatury nad pogodą. ;)))
Rekomendowane odpowiedzi