Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Kreski gałązki patyczki dobrotliwe stworki

schowane w leśnych pieczarach pośród dębin i buczyn -

Nie ma ich na malunku za to baśni naprzeciw wychodzą

bardzo czarne owieczki i jak misie brunatne barany

Pastuszek kijek dzierży włożywszy skarpetki parciane

prześwietlona szkiełkiem zachodu żarzy się jego kapotka

na głowinie żółty kapelusz niby to słońce bądź osełka masła -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

a pod słońcem ryża bajka wiedzie go koleiną w nieznane

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

befano, delikatnie o delikatnej ilustracji, jednak bez słodkości nadmiernych, to ważna umiejętność tak napisać. Dla małych i dużych - uwrażliwia duszę i jednocześnie"szkicuje duszę" Jak domek z patyczków ułożony, ale nie chwiejny, choć leciutki. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

misie brunatne barany  Zdrobnienie obok  "zgrubienia". 

To jest ciekawie zdanie pod względem składniowym - przeszłość z teraźniejszością (całościową i tą na teraz"

Klisza, soczewka skupiająca uwagę na kapotce. 

ciepełkowy  i spokojny świat.

"ryża bajka" - to też ciekawe, tylko trochę niepokojąco... lecz sama nie wiem, dlaczego. Pozdrawiam J. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Proszalny ten wiersz interpretuję jako pewnego rodzaju zagubienie w życiu, którego następstwem jest upadek. To dziwnie odległe niebo przytłacza ciężarem ciemnych chmur i nie wróży nic dobrego. Przywowały nóż można interpretować na wiele sposobów, albo jest to narzędzie zbrodni, może służyć też do przecięcia tego co złe i nie służy. Te atakujące myśli mieszające dobro ze złem mogą przesądzić w jakim celu nóż zostanie użyty...Kolejny ciekawy wiersz z  pięknym morskim pejzażem w tle, choć poruszający trudne emocje...
    • To twój cyrk, małpko Ucz się szybko sztuczek Bo spadniesz z afisza
    • @Berenika97 Świetnie opisany nasz digitalny świat.
    • Dla mnie fb, podobnie zresztą jak fora  to świetne narzędzie dla: kontaktów ze znajomymi rozproszonymi na całym świecie, także z tymi, z którymi taki kontakt wystarczy, wrzucania ciekawszych fragmentów własnych tekstów, lub info o takowych, publikacjach, recenzjach, spotkaniach... wrzucania czy ustosunkowanie się do spraw publicznych, poznania ciekawych ludzi, z różnych względów, nie nie byłem i nie jestem zainteresowany publikowaniem spraw osobistych, prywatnych, ani podobnych i zapoznawania osób. Bywa, że to poznawanie może poprawić nastrój i samopoczucie, ale może też pogorszyć, bo hejt nie śpi, więc jeśli ktoś ma przestrzelone oczekiwania, może się zawieść. FB to tylko narzędzie.   To nie przeszkadza, że ponownie poruszyłaś ważny temat zanurzania się w wirtualu niespełnionych oczekiwań. Pozdrawiam serdecznie. 
    • @Migrena Bardzo dziękuję :) „zanim zdąży odnaleźć swoje serce” - dziękuję za tę refleksję, bo to faktycznie rozchodzi się o zgubienie gdzieś samego siebie. Pozdrawiam    @Nata_Kruk Dziękuję! :)    @iwonaroma Dziękuję :) no tak… przynajmniej się nie dłużyła :)    @hollow man To prawda. Cieszę się że trafił :) 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...