Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Ostatni Lot

Rekomendowane odpowiedzi

CYTAT (Mirosław Serocki @ Aug 24 2003, 09:07 PM)
Jakoś nie mogę zaakceptować klatek na słonie. Na tygrysy też nie.
Jednak nie to jest tutaj problemem. Chyba tak ogólnie jednak w tym wierszu, ale to tylko moje zdanie. Innym może nie zgrzytać smile.gif
Pozdr.

Samych sobie klatek ja NIE AKCEPTUJE także. Powiem więcej jestem PRZECIWKO.
I walczę o prwa tygrysów(wyglądających zza drzew) i słoni.
Ta klatka jest dla słoni, bo jest duża.
Wiem, powinno być odwrotnie. Ale w związku z logicznością wiesza jest dobrze.

Pozdrawiam.

Peace ph34r.gif

CYTAT (Magdalena C @ Aug 24 2003, 05:48 PM)
Jestem płomieniem
Znaczonym na krześle
Od lasu planety

Zbieram do lotu
Wszystkie skrzydła
Zaczepione i winorośl

Spędzam muchy
Do klatki na słonie
Słodząc je cukrem
I polewając winem

Spinam włosy sianem
Na krzyżyk i wodę
Wypalam oczy woskiem
Zakreślam łuk
I spadam

jestem przeciwna jakimkolwiek klatkom..zwłaszcza tym...ktorych nie można otworzyć od werwnątrz cool.gif ...ale ja nie o tym chcialam....

Spędzam muchy
Do klatki na słonie
Słodząc je cukrem
I polewając winem

Spinam włosy sianem
Na krzyżyk i wodę
Wypalam oczy woskiem
Zakreślam łuk
I spadam

w związku z logicznościa wiersza - wszystko jest jak najbardziej w porządku...

Zbieram do lotu
Wszystkie skrzydła
Zaczepione i winorośl

posmakuję to sobie....i resztę
ściskam..Mirka

Magdaleno C., wszyscy chcą smakować, mówią o biednych słoniach, muchach a ja nawet nie wiem, ... czy wiem, o czym napisałaś. Może podpowiedzą mi ci, którzy się już zdążyli wypowiedzieć ?? Co oznacza ta ostatnia zwrotka ?"Spinam włosy sianem (Twoja wola) Na krzyżyk i wodę (kościół ?) Wypalam oczy woskiem (mucha ?) Zakreślam łuk I spadam" Ja też, za chwilę. "do lotu zbierasz skrzydła i ...winorośl ( winorośl - czy ma jakieś magiczne znaczenie dla Ciebie, czy, że lubisz, ot ?). Proszę, napisz.

CYTAT (Krzysia Skrzypczynska @ Aug 25 2003, 06:17 PM)
Magdaleno C., wszyscy chcą smakować, mówią o biednych słoniach, muchach a ja nawet nie wiem, ... czy wiem, o czym napisałaś. Może podpowiedzą mi ci, którzy się już zdążyli wypowiedzieć ?? Co oznacza ta ostatnia zwrotka ?"Spinam włosy sianem (Twoja wola) Na krzyżyk i wodę (kościół ?) Wypalam oczy woskiem (mucha ?) Zakreślam łuk I spadam" Ja też, za chwilę. "do lotu zbierasz skrzydła i ...winorośl ( winorośl - czy ma jakieś magiczne znaczenie dla Ciebie, czy, że lubisz, ot ?). Proszę, napisz.

Wiersz ten jest odchodzeniem.
KAżda zwrotka to kolekny etap porządkowania zostawiania wszystkiego co teraźniejsze.

Jeśli chodzi o ostatnią zwrotkę to :
spinam wlosy sianem--przypominam sobie dzieciństwo. Kiedy byłam małą dziewczynką prozaiczne rzeczy wypełniały moją codzienność. Zabawy, bieganie, beztroska. TAkie siano u babci na strychu i jasne włoski lśniące na słońcu.
Na krzyżyk iwodę--jest to sybol Boga. Nie chodzi tu nawet o tą wiarę chrześcijańską, jak zapewne wszystkim przychodzi na myśł po przeczytaniu tego, lecz o samą istotę Bogą. Osobowości najwyższej.
Wypalam woskiem oczy---mniej widzę, mniej odczówam zmysłami, więcej sercem i duszą. Chcę sobie pomóc i "odgrodzić się" od świata byłego, aby łagodniejsze było dla mnie przejście w zaświaty. NIe odczówam ciałem a wnętrzem. I jest to mój wybór.
A winorośl-to symbol wolności i chęci zdobycia wysokości równej Bogu.
Jak krzew wspina się do słońca po budynku tak ja odchodząc mam nadzieję znaleźć się jak nawyżej. W moim pojęciu, tam na wysokości jest pięknie....

Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałam problem z uruchomieniem strony.
Pozdrawiam.

Peace ph34r.gif