Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Ostatnio w Warsztacie

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

~~

Wartościowanie w obłudnie fałszywym pojęciu znaczenia haseł prawa i sprawiedliwości, jako środka do osiągnięcia zamierzonych celów, były od zawsze skażone zarówno przy tworzeniu jak i dalszej działalności politycznej wpierw Porozumienia Centrum, a następnie partii o nazwie Prawo i Sprawiedliwość.

Sekciarsko / mafijny układ, jaki od początku przyświecał założycielom tego ugrupowania, był coraz jawniej akcentowanym w nagradzaniu swoich zwolenników, pozwalając na gromadzenie wokół siebie łasych na przywileje postaci z bardzo szerokiego spektrum społecznego.

Pewnego rodzaju przymierze z Kościołem - oparte na obopólnych korzyściach obydwu stron - pozwalało na otumanienie przez kaznodziejów znaczących mas społeczeństwa, zwanych tu `ciemnym ludem` i wykorzystaniu ich w roli swoich wyborców.

W tym to bowiem okresie dwóch kadencji rządów Prawa i Sprawiedliwości nastąpił pogłębiający się podział społeczeństwa, co zaowocowało również - i nadal owocuje - odejściem szerokich mas z grona wiernych religii chrześcijańskiej. Daje się również odczuć wyraźny spadek powołań do stanu duchownego, w tak tradycyjnym jeszcze niedawno, katolickim Narodzie.

To właśnie tacy ludzie jak - z jednej strony Antoni Macierewicz, z drugiej zaś Tadeusz Rydzyk - działając z błogosławieństwem swoich mocodawców, doprowadzili do stanu bezprawia i chaosu, co było i jest spełnianiem żywotnych celów Rosji. To tym i im podobnym osobom z bliskiego otoczenia Kaczyńskiego udawało się przez długi czas utrzymywać w ukryciu swoją pazerność dla osiągnięcia korzyści majątkowych - zasłaniając się populistycznymi hasłami z rodzaju pro publico bono.

Trudno mi dzisiaj zrozumieć miliony moich rodaków, którzy w dalszym ciągu chcą popierać tego rodzaju mafijną działalność zarówno z pozycji jeszcze niedawno rządzących, jak i Kościoła w Polsce.

~~

• Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

~~ Wartościowanie w obłudnie fałszywym pojęciu znaczenia haseł prawa i sprawiedliwości, jako środka do osiągnięcia zamierzonych celów, były od zawsze skażone zarówno przy tworzeniu jak i dalszej działalności politycznej wpierw Porozumienia Centrum, a następnie partii o nazwie Prawo i Sprawiedliwość.   Sekciarsko / mafijny układ, jaki od początku przyświecał założycielom tego ugrupowania, był coraz jawniej akcentowanym w nagradzaniu swoich zwolenników, pozwalając na gromadzenie wokół siebie łasych na przywileje postaci z bardzo szerokiego spektrum społecznego.   Pewnego rodzaju przymierze z Kościołem - oparte na obopólnych korzyściach obydwu stron - pozwalało na otumanienie przez kaznodziejów znaczących mas społeczeństwa, zwanych tu `ciemnym ludem` i wykorzystaniu ich w roli swoich wyborców.   W tym to bowiem okresie dwóch kadencji rządów Prawa i Sprawiedliwości nastąpił pogłębiający się podział społeczeństwa, co zaowocowało również - i nadal owocuje - odejściem szerokich mas z grona wiernych religii chrześcijańskiej. Daje się również odczuć wyraźny spadek powołań do stanu duchownego, w tak tradycyjnym jeszcze niedawno, katolickim Narodzie.   To właśnie tacy ludzie jak - z jednej strony Antoni Macierewicz, z drugiej zaś Tadeusz Rydzyk - działając z błogosławieństwem swoich mocodawców, doprowadzili do stanu bezprawia i chaosu, co było i jest spełnianiem żywotnych celów Rosji. To tym i im podobnym osobom z bliskiego otoczenia Kaczyńskiego udawało się przez długi czas utrzymywać w ukryciu swoją pazerność dla osiągnięcia korzyści majątkowych - zasłaniając się populistycznymi hasłami z rodzaju pro publico bono.   Trudno mi dzisiaj zrozumieć miliony moich rodaków, którzy w dalszym ciągu chcą popierać tego rodzaju mafijną działalność zarówno z pozycji jeszcze niedawno rządzących, jak i Kościoła w Polsce. ~~
    • @Radosław Masz alergię na miód... To nie kosmetyka to ścięcie - wycięcie. ...zapewne rozeszło się o kwestię "ból"  Twoje wiersze się "treściwe" w minimalistycznej formie - tak skomponować wiersz (miód

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

) geniusz. Wiersz ubiera "rzeczywistość" w "nierzeczywisty" świat . Prawdziwy "koneser" po przeczytaniu zobaczy, doszuka się podobieństw...jego świat zatańczy do melodii skomponowanej jakby dla niego. Ból - życiowy, każdy go doświadczył tak że aż czuł go fizycznie ...co zrobiłeś w tym wierszu ?  Ugłaskałeś, oswoiłeś, życia trud.  Fakt najlepszym wyjściem jest ucieczka, ale nie każdy chce uciekać ...żeby stanąć i powiedzieć ..no wiem jesteś... wiem że nie zabawisz tu długo... wiem że miniesz i będzie jeszcze bardziej wyjątkowo... Potrzebny jest "bodziec" - tu bodźcem był- jest wiersz.
    • @Gizel-la A to ciekawe " poczucie szczęścia". 
    • @iwonaroma Znam ten film, a wiersz super. 
    • @UtratabezStraty Masz rację więziennictwo było, jest i będzie. Nie mam nic więcej do dodania. Skup się na swojej wrażliwości i wierszach, zamiast zaglądać mi albo innym "pod skórę". Dziękuję za dyskusję, pozdrawiam.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...