Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Doskonale oddałeś ten zimową, żałobną atmosferę. Dobrze, że jest tak gorąco, bo przy pierwszej zwrotce bym zmarzła. Bardzo zręcznie poradziłeś sobie też z metaforami. Dzięki temu wyraźnie odczuwamy smutek i osamotnienie Peela.    Nie brzmi mi jednak 4 wers, z dwóch powodów: jest za długi w stosunku do oryginału, a ze zdania "my loved one is gone", nie wynika że chodzi o ukochaną kobietę - raczej o bliską osobę, o której płci nic nie wiadomo. Nie znałam tego wiersza, więc trochę doczytałam i dowiedziałam się, że kontekstem była I wojna światowa. Wiersz może więc mieć wymowę ogólną i być uniwersalną elegią mówiącą o stracie. W związku z tym sugerowałabym: "Ktoś bliski odszedł tam", lub "Ach, ktoś bliski odszedł tam". Co o tym myślisz?   Pozdrawiam        
    • @wiedźma dziękuję, też tak myślę:)
    • @Berenika97 Dziękuję! :)))))))))))))))))))))
    • Niestety, choć atmosfera zachęcająca, zagadka okazała się zbyt trudna. Dopiero @Berenika97 pomogła...    
    • @Deonix_   Lubię erotyki, ale ten jest wyjątkowy! Nigdy nie pomyślałbym, że tak można napisać! :))) Niesamowicie plastycznie i odważnie!  Zapach i chłód z pierwszych strof dosłownie przenikają przez ekran. Bardzo podoba mi się to, jak z fizycznego, odrzucającego obrazu budzącej się do życia padliny, płynnie przechodzisz do pełnej pasji prośby o "odklejenie od błota". Ostatnia strofa to przepiękne, dramatyczne zestawienie destrukcji z pragnieniem ocalenia tego, co najważniejsze - duszy. Czyta się z zapartym tchem. Super - oryginalne! :) 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...