Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Szesnaście lat ma król chwacki Szesnaście i już panuje. Spojrzenie jak z zasadzki, ponad starców z rady kieruje   tu i tam po sali nim wodzi i chyba czuje tylko to: pod długą, wąską brodą chłodzi łańcuch złotego runa go.   Wyrok śmierci przed nim oczekuje długo niepodpisany. A oni myślą: jakże go to boli.   Wiedzieliby, gdyby był im lepiej znany, że on tylko do siedemdziesięciu powoli liczy, nim go sygnuje.   I Rainer: Der König ist sechzehn Jahre alt. Sechzehn Jahre und schon der Staat. Er schaut, wie aus einem Hinterhalt, vorbei an den Greisen vom Rat   in den Saal hinein und irgendwo hin und fühlt vielleicht nur dies: an dem schmalen langen harten Kinn die kalte Kette vom Vlies.   Das Todesurteil vor ihm bleibt lang ohne Namenszug. Und sie denken: wie er sich quält.   Sie wüßten, kennten sie ihn genug, daß er nur langsam bis siebzig zählt eh er es unterschreibt.
    • @sisy89 piękne, zmysłowe …… Twój styl.,,,uwielbiam 
    • @Łukasz Jasiński trudno mi skomentować polityczną wypowiedź

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Lewaczki są skrajne, z założenia. Nie jestem skrajna. Nie dzielę świata ze względu na płeć, choć rozróżniam końcówki. I nie mam intencji walczyć przeciw (sobie) ani nazywać/utożsamiać interesy stron.  Nie jestem właściwym dla Pana rozmówcą. Nie wkręcam się i używam wagi (braku argumentów). Nie, bo nie. A bo tak. Pozdrawiam.   @Berenika97 dzięki!   Ściskam wszystkich, bb
    • @MIROSŁAW C. Fajnie, dziękuję pzdr.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...