Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwóch czytelników i dwie różne odpowiedzi. I to mnie cieszy, bo poezja
(w tym przypadku haiku) ma za zadanie między innymi pobudzać myślenie, wyobraźnię czytelnika. Więc to, że wiersze każdy odbiera inaczej to bardzo dobrze, bo świadczy o tym, że jedna myśl może wzbogacać, podtrzymywać, a nawet obalać drugą i to jest wartościowe, piękne.

Napisałam filozoficzne haiku, które dotyczy wolności, bo choć to temat stary, jak świat to ciągle żywy, aktualny (łatwo było ten problem też w tym portalu zauważyć). Jednak zaledwie musnęłam, dotknęłam tematu pozostawiając otwarte drzwi dla potencjalnego czytelnika, dla indywidualnych interpretacji - dlatego nie ma odpowiedzi.

Wolność zdefiniował niemiecki filozof G. W. F. Hegel twierdząc, że "Wolność to świadoma konieczność", co podjął między innymi Marks i inni wielcy tego świata. Dla Hegla przedmiotem egzystencji jest Duch Absolutny (zainteresowany może o tym wiele wyczytać w różnych źródłach wiedzy), a w tym haiku jest prościej - jest "duch ludzki", jednostka ludzka. To ona rozwija się i realizuje własną wolność poprzez własne wybory.

Obu Panom dziękuję za interesujące skojarzenia. Pozdrawiam.

P. S. Mam na imię Ala :)