Gość Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Między domami zagubił się wiatr. Po trawie sunąc niechcący mlecz potrącił. Od chłodu jego dotyku zadrżał chowając się w nadchodzącym chmur cieniu. Szczekaniem psa wystraszony cichutko przysiadł w rogu ogrodu. Z pomarańczowego sznura bezwiednie wiszące pranie spojrzało na niego z pogardą. Za brak pomocy w szybki powrót do szaf i komody. Także krzew róży ku niemu złowrogie spojrzenie posłał, za tą torebkę foliową w jej kolce wplątaną. A on cichutko w rogu wciąż siedział. W pamięci poranek na nowo odtwarzał. To, jak z liści drzewa uczesał. Jak bawił się piłką na trawie porzuconą. Huśtawką zakręcił, dzwoneczki w oknie poruszył. Śmiech i zapach znad grilla do ogrodów sąsiadów zaniósł. Nie pytał o zgodę. Wolny duch, tak już od wieków. Nie pytając zabierał, czasem prosząc dawał. Siedząc tak myśl coraz to przez niego przenikała : "Czy ktoś wie, gdzie jestem, kiedy nie czuć mojego dotyku?" ...ja wiem. I Ty już też. A.Z.
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Tak, już wiemy! Jak fajnie (to pierwsze słowo, które przyszło mi do głowy, bo weszłam w ten wiersz tak od siebie), jak fajnie tak wewnętrzyć się w wiatr, poznać jego myśli, jego możliwości, jego sposób działania, korzyści z bycia wiatrem, tęsknotę... Nie pyta nikogo o zgodę. No nie pyta. I nikt tak naprawdę nie może mu mieć tego za złe. Nawet jeśli... ale to nie jest przecież wiatr-tornado, tylko ten nasz wiatr. Masz rację, podoba mi się :) Pozdrawiam!
MIGUEL Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 musnęłaś ;) pozdr. M
Rekomendowane odpowiedzi