M._Krzywak Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 "Przekleństwem ludzi złych i utrzymujących z nimi duchów piekielnych jest więc tragiczny błąd w postrzeganiu.To, co złe i mętne, widzą oni jako dobre i piękne, widok zaś prawdziwego piękna i dobra budzi w nich lęk i odrazę, tym większą, w im większą dysharmonie widok ów wchodzi ze stanem wewnętrznym patrzącego" Swedenborg tańczcie, wśród burz i ogni czterdziestoletni starcy i ich żony odpadają minione kartki z drzew listy pisane na odwyku zapłodniliśmy fabryki i koszary wciąż niewinni i pewni jest tyle zbawień, ile jest sumień stąd nie trwożę się o jutro i za wczoraj nie przepraszam zdrada przyjaźnią prawdy li tylko zostawiam niewygodnych by biec do słońca wyznania i wiary mam krzyż na szyi i dobre rady mam wzgardę dla grzesznych mam poparcie dostojnych mężów zmywają krew po powrotach święta wódka i twoja krew też z cierpienia wyrosłaś, przez cierpienie idziesz z nadzieją na żywot wieczny, zresztą ze mną chyba nie myślisz, że sam tam upiorę skarpetki szanowany i godny kluczy Piotrowych dzieci z sinymi plecami z siniakiem na sercu od bicia się w piersi bo wznosimy co wieczór modły do Ciebie, Panie o chlebie zbyt drogim i kieliszkiem gratis bo prosimy Cię o dary wciąż i wciąż, Panie - ileż można kaszę mannę zabierać z urzędu? a sąsiedzi patrzą, sto plag na nich za to, że zadzwonili, bo zbyt głośno krzyczałaś znowu szepczą i pokazują palcami mówiłem, żebyś uważała na schodach ale już jutro zaświecą gwiazdy, wybierzesz sobie jedną jak wtedy, jak później, kiedy przysięgałem czegoś, co dać nie mogłem, wytłumaczysz to dzieciom że Pan Bo miłosierny i łaskawy jest dla nas
Emmka_Szlajfka Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 ciężka artyleria, nie na jedno czytanie. trzeba wrócić i przemyśleć, pozdrawiam:)
Oxyvia Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 W moim odczuciu wiersz jest z przymrużeniem oka, taka satyra na "prawdziwych katolików" czy też w ogóle wszelkich fanatyków. Te pobite dzieci, te obietnice bez pokrycia, ta wiara w gwiazdki z nieba i w dobroć Pana Bo (ale tylko dla wybranych, czyli wyłącznie dla żarliwie modlących się do Niego) i wiele innych dobrych napomknień w tym wierszu. Fajny jest. ;-)
Ewa_K. Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Bardzo ciekawe Michał, ale ..oj troszkę taki rycersko - ognisty styl. Nie wiem, czy mnie zrozumiałeś?
M._Krzywak Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Rzeczywiście takie trochę pociapciane :)
Oxyvia Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 To znaczy co, dobrze go zrozumiałam, czy niedobrze?...
M._Krzywak Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze - ja tylko trochę niedobrze pokierowałem myślą, teraz tak trochę bardziej to nadęte mi się wydaje.
Oxyvia Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Nadęte? E, ja tego nie widzę. Dla mnie te niby "nadęcia" to świetna satyrka na nadętych "świętych". Tak to odebrałam.
M._Krzywak Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, to jest arcydziełko takie - www.youtube.com/watch?v=_-clFZFdLQk a jaki kunszt słowa! np.: "żebyś mógł pokazać coś córce nie tylko że matka plewi przy komórce" (cytat niedokładny) majstersztyk
Oxyvia Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 O tak! To jest naprawdę dobry rap! Bez niepotrzebnego mięcha świetnie oddaje przeciętnego polskiego tatulka. No i dlatego nie powinno nikogo dziwić, że dzieci i młodzież schodzą na psy i gubią podstawowe wartości.
Smok Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Może i nadęte, ale prawda to nad prawdy wszelkie
Pan_Biały Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 wiersz jest manifestem-modlitwą , albo w drugą stronę nie mogę się dokopać sedna, bo walka to tylko rozlew od krwi do czyśćca ale w wierszach szukam kwintesencji i tu ja znalazłem w wersiejest tyle zbawień, ile jest sumień pozdrawiam r
Rekomendowane odpowiedzi