Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Kres człowieczeństwa

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę odchodzić z kwiatem we włosach,
choć ziemię kochałem jak brata.
Ziemia zdradziła mnie rodząc pył,
a z pyłu lepiąc wariata.
Nie ma już ludzi na świecie,
a uczucie jedynie w księgach widnieje.
Biedne i bezbronne budzące się dziecię,
bo w sercu dobroć mu kamienieje.
Umieram nie ze starości,
lecz z bólu od patrzenia przez ranę.
Świat wulgarny, pełen złości,
człowiek człowiekowi zakluczył złotą bramę.
A kiedy drzwi do marzeń zamknięte,
usypia ciało, a wraz z nim serce
od bólu łzami przemoknięte
odchodząc w katuszach i wielkiej męce.
Człowiek ludzki już nie jest,
człowiek grzesznym się staje.
Próżność wokół się szerzy,
cóż za dobroć wam daje?

*PPT

Wiersz czyta się tak jakby ktoś zwierszował FaceBook gdzie rzesze nastolatków żalą się eterowi jak to bardzo im źle. Kompozycja jest przesiąknięta słowami takimi jak: zdrada, dziecię, starość, bezbronny, ból, rana, łzy katusze, męka; co daje efekt męczącego przesytu. Całość jest jak sięganie po Herberckiego zakurzonego lwa, co per se nie jest rzeczą złą, ale tutaj jako że jest to czynione bez umiaru tworzy zupełny banał który zabija treść wiersza.
Co do rymów ciężko powiedzieć, czy są mistrzowskie czy zupełnie nieudane, bo po prostu ich nie czuć, co musi się wiązać z zastosowaniem nierównomiernego rytmu. A do "człowiek człowiekowi [..]" zawsze będzie pasował wilk; użycie bardzo sławnej frazy tylko ściąga niepotrzebną uwagę. (w tym przypadku.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @mariusz ziółkowski Wiesz, że go nie widziałam, nawet nie wiem co on tu robi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dzięki, ja też pozdrawiam 
    • @Domysły Monika Świetny tekst, mam jednak (jak to ja) coś do dodania, ale to trochę później. Pozdrawiam.
    • nie staje się rozsądkiem rezygnacja z odrobiny szaleństwa bo kiedy kończy się świat jedynie szaleńcy rozumieją subtelną zmianę stanu spraw   a światy przecież się kończą zapewne nie w tym pokoju na peronie albo w kawiarni dogorywają mijaniem perspektyw banalnym rozkładem osobodni trywialnością horyzontu   dostrzegasz mozoły codzienność? nierozsądnie jest rezygnować z szaleństwa…  
    • @Laura Alszer Bardzo obrazowo. Przypomniałaś mi moje myśli przy pisaniu jednego z wierszy. ... ten samotny znak zapytania. Pozdrawiam 
    • @Domysły Monika   I co teraz, pani Moniko? Po zakończeniu wojny na Ukrainie, de facto: na współczesnej Chazarii - żołnierze wrócą rozwaleni psychicznie do własnych chałup - ruin, więc? Będą wtedy powstawać jak grzyby po deszczu zorganizowane grupy przestępcze, więc? Od początku mówiłem, aby na granicy z tak zwaną Ukrainą wybudować zaporę - podobną na granicy z Białorusią, także: z Niemcami - Niemcy przerzucają nielegalnych imigrantów do Polski, jak widać: rząd Polski realizuje obce interesy, dalej: ziemie zachodnie historycznie są polskie od samego powstania Państwa Polskiego - już od dynastii Piastów, natomiast: ziemie wschodnie - też, już od króla Kazimierza III Wielkiego - Ruś, Wołyń i Podole - wszystko mamy udokumentowane, więc? Rozbiory? Możemy, jednak: na naszych warunkach - Obwód Królewski (kaliningradzki) - musiałby również zostać przyłączony do Polski, a z zachodnich ziem tak zwanej Ukrainy - naziści z OUN-UPA - musieliby zostać wysiedleni za zgodą międzynarodowej opinii.   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...