Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Już i jeszcze (o tym co się dzieje /coś w moim stylu/)

Rekomendowane odpowiedzi

Idealizm - w rzeczy samej przetrwania - to nie moja działka i nie mój bastion, w którym czułbym się (dobrze, bezpiecznie - i co najważniejsze - bezkarnie), jak dziecko przy mamie. Dlaczego? Bo co się mam okłamywać, że w życiu coś, czyli życie można doprowadzić do zamierzonego celu, nawet jeżeli można, a tym bardziej trzeba próbować. Bo zawsze coś, czyli życie całe jest wyprawą w nieznane, jeżeli nie wprost w paszczę lwa, czy sidła pająka - jakimi są - pisz wymaluj - przede wszystkim ludzie.
Co nie znaczy, że ja nie mogę sporo, i to nawet do końca nie wiem czego, tylko że mogę wszystko ładnie, ale tylko pomału, tylko uparcie. I to wcale nie dlatego, że co nagle to po diable, tylko dlatego, że raz a dobrze, to już nie moja działka. Prędzej już moją działką jest powiedzenie sobie - nie ma tak źle. I to wbrew temu, że teraz może być już tylko gorzej, jak i wbrew temu, że ograniczenia - owszem są dobre, ale nie wszędzie, a zwłaszcza nie w sztuce. Nawet jeżeli się nie wie i nie ma potrzeby wiedzieć, co to jest sztuka - poza tym, że jest wyrywaniem się serca i duszy z piersi (jakby nie było, z klatki).
Rzecz powyższą, w końcu o sobie, jaki jestem, a jakim mnie kto widzi, czy chciałby widzieć, jeszcze podsumuję wierszem:

W czym rzecz

Jakby nie było - w epoce
która jednych dzieli
a drugich łączy.

A mnie głupiemu
jakoś daleko do jednych
i daleko do drugich.

Ale jednak szedłem -
zawsze chyba krok
albo i dwa za wszystkimi.

A dla kogoś to jeszcze mało -
że mi za blisko do jednych
a za daleko do drugich.

Ale - o nieba - doszedłem
do siebie na jakiego
nawet nie wyglądałem.

No i niektórzy będą długo
pamiętać mnie - jakiego by
niekoniecznie chcieli pamiętać.

Ludzie - lwy i pająki, ciało - klatka, idealizm - bastion.
Podoba mi się :)
Bardzo ciekawe refleksje, a co ważniejsze (według mnie) - podnoszące na duchu.
Bo nawet, jeśli Autor miał na myśli konkretnie samego siebie, optymizmem łatwo się zarazić. (O ile dobrze wyczułam, o co chodzi w tekście.)
Pozdrawiam i miłych wrażeń w podróżach po... mózgu i klawiaturze :)