Jacek Żeromski Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 O srebrnej północy pajęczyna księżycowa rozpostarła się nad światem Miasta ciche i spokojne o pustych ulicach rozświetla białe światło północy Na starej szachownicy przez korony królowej w ciemność nocy wlewa się blask jaskrawy i uderza w bok jednej z wieżyc Partia szachów właśnie się rozgrywa pajęczyna księżycowa rozpostarła się na ustawionych figurach Piony stoją w jasności O północy srebrnej pola czarne i białe kryją się srebrem Gdy zagadkowy zegar stary bije pełną godzinę zielony spokój liści wrasta w przestrzeń i wznosi kwiaty czarnobiałe o ciemności do wskazówek zegara Tymczasem świt nadejdzie figury na powrót znieruchomieją zielony liść będzie pamiętał nocne uderzenie jasności spod królewskiej korony Ulicami miast przemknie blady poranek blask co uderzył w ciemności się spłoszy Król chwyci się wskazówek zegara a królowej korona drewnem się przetoczy Cóż to za jasność biła o północy? To Tajemnica co z mroków przyszła niosła światło aż od pierścieni Saturna Roszada miała się dokonać By liść bluszczu opowiedział ptakom w blady świt o srebrnej,królewskiej grze srebrną północą przychodzącej
Waldemar Talar Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witaj Jacku - Myślę i myślę jak zatytułować ten zgrabny wiersz , może- Nocna roszada - albo - Tajemnica roszada - sam już nie wiem . Ale wracając do wiersza - bardzo mi się podoba porównanie starej pełnej tajemnic części miasta do szachownicy na której toczy się piękna gra. Wiersz pachnie poezją i zatrzymuje na dłużej niż na chwilę . Gratuluje tak udanego debiutu . pozd.
Ela_Ale Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ten tekst jest do poprawienia. Są powtórzenia, za dużo słów. to na przykład: Gdy zagadkowy zegar stary bije pełną godzinę zielony spokój liści wrasta w przestrzeń i wznosi kwiaty czarnobiałe o ciemności do wskazówek zegara albo to: Roszada miała się dokonać By liść bluszczu opowiedział ptakom w blady świt Brakuje mi fachowych słów z powodu niedostatków wykształcenia p.t.: "wierszopisanie", ale na nosa czuję, że coś nie tak. Pozdrawiam. E.
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 stanowczo za dużo patosu można go wplatać w wiersz ale bardzo ostrożnie tutaj nieostrożność wygrała nagromadzenie wylewnych emocji bez efektu / radziłbym przeczytanie paręnaście razy tego i dopracowanie w najdrobniejszych szczegółach bo z takiego strumienia nieświadomości albo po części świadomej próby okazania emocji można skleić coś spójnego i dającego do myślenia póki co to jest rozstrzał wersów w postaci zbliżonej do wiersza / t
Pan_Biały Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 too much przymiotników i powtórzeń np. słowo północ ale coś w tym jest, mimo wszystko pozdrawiam r
Jacek Żeromski Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 dziękuję Wam serdecznie za głosy krytyki. Postanowiłem,że w tym wierszu już nic nie zmienię.Brak pomysłu.
Rekomendowane odpowiedzi