Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Być może są tutaj więksi znawcy haiku ode mnie, ale jakoś się nie odzywają. Może moje uwagi na coś Ci się przydadzą.

Haiku to opis chwili trwającej tyle co jeden oddech. Aby zobaczyć jednocześnie kimono, nocną wichurę i czarkę herbaty "ustawiam się" tak aby widzieć herbatę w moim ręku i kogoś w białym kimonie na tle okna, za którym widać nocną wichurę. Przyznam że dla mnie to dosyć trudny obraz. Trudno i go swobodnie odebrać wyobraźnią.
Jeśli to są Twoje początki to mogę podejrzewać jakieś metaforyczne porównanie czarki do białego kimona a wirującej w czarce herbaty do nocnej wichury.

Myślę że na początek warto poznać bardzo dobrą stronę "poezja haiku" www.poezja-haiku.webpark.pl/jakpisac.html do której sam nadal z przyjemnością powracam.

Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości w poznawaniu zasad haiku, oraz wielu udanych utworów,
Adam
Opublikowano

Dziękuję za pomoc! Dam z siebie wszystko, by w przyszłości napisać haiku godne tego miana. Co do linku, który podałeś....kilkakrotnie czytałam już ten artykuł i mam nadzieję, że któregoś dnia będę w stanie zastosować te wszystkie zasady.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i cieplutko pozdrawiam
Mel