Fly Elika Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Z inspiracji wierszem " słońce nad miastem " Michała Krzywaka. wstałeś o świcie Słońce twoje Cię powitało przebyłeś kawał drogi usiadłeś na przystanku pomyślałeś ile przed Tobą stanów ciężkości kto za nie zapłaci czym za co nim pomyślisz świat bogatych najbliższy sprzeciwem się skumaci kumie gdzie byłeś co widziałeś czy spytałeś którędy do następnego miasta ominąłeś bramę ominąłeś zamek Rzym czeka w progach nie pyta o drogę lecz jakie ty dary przyniosłeś dla krąglejszego nieba milczenie wiekuiste kartki falujące na wietrze poprzewracane losy czekają zbawienia usiadł Twardowski na Księżycu w czeluściach dziejów huśta się ciężar i prawda berło daruje niebiosom a Ty kobieto się chwiejesz cisza czy czas sprostać kronikom i wierszom czy Bonifacy ma leżeć na piecu czy też przyszła chwila każdego na swojego kaznodzieję łatwo jest zapalić świecę wzniecić płomień światłości trudniej go ciepłym utrzymać gdy deszcz kapie na ziemie opada w samotności nie nie zawrócę do tego jednego kolca nie obudzisz już we mnie winy z potępienia zabrałeś radość życia chęć obudzenia z wyzdrowienia targałeś nićmi dobra w nadziei bez pomocy a z codziennej mocy wskrzeszenia
M._Krzywak Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 www.youtube.com/watch?v=Qug0xMfcrf0 Miłego słuchania :)
Janusz_Ork Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Cześć Fly, byłem, czytałem ale ponieważ to dialog poetycki z Michałem, wstrzymam się od dalszych komentarzy. Serdecznie. Janusz
Fly Elika Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Łocho, cho, cho dziękuję za youtubka, słowem mogę :) dosłownie, a ewentualnie hm :) Pozdrawiam serdecznie
Fly Elika Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Inspiracja wierszem, jest pewnego rodzaju dialogiem z Michałem. Czy tylko z Michałem, chyba też z poezją nie tylko samego Michała. Dziękuję za czytanie Januszu. Pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Może być dialog, dlatego podrzuciłem "Trzeci wymiar" - jest pewien etos, w który dalej wierzę i osoby, których nie trawię - kłamców, hipokrytów, fałszywców i takich tam (nawet jak wklepują plusy na Zetce)
Fly Elika Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Też nie lubię dużo różnych cech nieciekawych itp. to irytujące. Chyba każdy tak ma, że czegoś nie lubi i oby jak najmniej nie lubić tych nieszkodliwych :)) Tylko, że na Zetce, jest to bardziej jakiś pozór, jak komentujący i wbijający plusy i minusy, chcą robić ten pozór większy niż jest. A dzieje się to /jak się domyślam/ dlatego, że jeden komentujący osobo-nick komentuje za dużo sprzecznych sobie nawzajem wierszy, co daje ogólnie pomieszanie z poplątaniem, a do tego jeszcze improwizacja i rodzi się ogólnie mówiąc - mizantropia. Niektórym bez odrobiny poczucia humoru wychodzi to niekiedy fatalnie :((. Może się mylę, ale ja tak to odbieram - ten etos Zetkowy, żeby tylko Zetkowy :). "Trzeci wymiar" - to dla mnie nowość, miałam niezbyt dobry odbiór, by uważniej odsłuchać tekst. Nie mogę na razie się wypowiedzieć więcej o ich etosie. Pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nutka nutką, tak sobie rano słuchałem. Ale popatrz tutaj: "Słońce twoje Cię powitało" - dwa zaimki tuż obok siebie!
Fly Elika Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nutka nutką, tak sobie rano słuchałem. Ale popatrz tutaj: "Słońce twoje Cię powitało" - dwa zaimki tuż obok siebie! Nutka niezła, rytm też dobry, ja jestem słaba pcia, a w tle ciężko i widzę składnia wersu zaimkowa niepoprawna, - tłumaczę to tym, że pisanie jest łączne ze słuchem :) to jest właśnie to Cię, czyli twoje dla Ciebie, tu jest akcent na to co już twoje o świcie, np. tak jakbyś chciał zwrócić na to szczególną jasną uwagę. to psuje kiedy patrzysz na litery - nie kiedy słuchasz nie jest najważniejsze kiedy patrzysz, ale też i kiedy słyszysz - tak mogę to wytłumaczyć
6 kilo Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Eliko, miło widzieć Cię na forum w formie, "łatwo jest zapalić świecę wzniecić płomień światłości trudniej go ciepłym utrzymać gdy deszcz kapie na ziemie opada w samotności", ciekawe, milutkie pozdrowienia, jacek.
Fly Elika Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Jacku za komentarzyk, miło, że zaglądnąłeś, bo jakoś sama nie mam przekonania do tego wiersza, o formie lepiej nie mówić echhhh, raczej nie cieszył się też zainteresowaniem, może nie ma się co dziwić również cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie
Rekomendowane odpowiedzi