Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

przyzwolenie

Rekomendowane odpowiedzi

nie jestem ze świata
nie pluje na chodniki
i mam ciasne spodnie

lubię wcześnie się położyć
czasem zasnąć
czasem mogę

myślę o bajkach przeciwieństw
czy z dwóch połówek jabłka
jedna czerwona druga zielona
i czy się da
poderwać na długopis

dziwnie inny
bez napisów na czole
bez określonego pochodzenia

możesz mnie nie znać

Ten wiersz dlatego pewnie jest na Warsztacie, a nie na Poezji współczesnej, bo mówi o tym, o czym mówi, i autor wiersza zapewne nie chce się narażać ludziom ze świata. A przecież temu wierszowi niczego nie brakuje, i jestem nawet przekonany że autor wiersza bardzo dobrze wie, że temu wierszowi niczego z walorów dobrej twórczości nie brakuje. Przepraszam, mylę się, autor ma rację, że zamieszcza ten wiersz tu, gdzie zamieszcza, bo przecież ludziom ze świata, ten wiersz nie ma prawa się podobać. Już nawet nie musi chodzić o treść wiersza, tylko o to, że dla ludzi ze świata, ten wiersz po prostu jest, bo musi tak być, co najmniej za staroświecki. Że co to za wiersz, w którym bez mała wszystko (od a więc do zet) wiadomo. Chociaż, wątpliwości małe zawsze mogą być, bo gdzie ich nie ma, tym bardziej, że gdy kto tylko będzie chciał (z ludzi ze świata), to się mogą (te wątpliwości) rozrosnąć do niebotycznych rozmiarów. Lepiej więc dla autora, żeby nikt nie chciał, zwłaszcza w innym miejscu. Pozdrawiam autora i ludzi ze świata.